Přihlásit

Cenou pro výherce byla daněla (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrdy
Poslední leč se stala nejnavštěvovanějším plesem ve Vrdech. Ta letošní se konala v sobotu.
Jak připomněl jednatel pořadatelského Mysliveckého sdružení Doubrava Josef Ruml, ještě před několika lety měl přitom tento zlatý hřeb myslivecké sezony v obci namále. "Není tomu tak dávno, kdy se poslední leče zúčastnilo zhruba třicet lidí," vzpomněl. Ve zmíněné době se proto vážně uvažovalo o zrušení tradičního plesu. K jeho "zmrtvýchvstání" přispěl podle Rumla téměř geniální marketingový tah. "Napadlo nás zavést slosovatelnost každé vstupenky, kterou příchozí odevzdají do třiadvaceti hodin a pětačtyřiceti minut do slosovací urny. Vznikla tak jakási druhá tombola, která se stala nadstavbou té původní," vysvětlil myslivecký jednatel. Právě tombola je hlavním bodem programu, který odlišuje poslední leč od klasického plesu. Je totiž z velké části tvořena zvěřinou. Přitom vžitá představa, že nejvyšší cenou myslivecké tomboly musí být zákonitě divočák, ve Vrdech neplatila. Na vrcholu pomyslné pyramidy cen stála tentokrát daněla. Společnost jí však dělal poukaz na týdenní pobyt pro dvě osoby do penzionu v bulharském letovisku Škorpilovci. Poslední leč byla otevřena myslivcům stejně jako všem ostatním zábavychtivým příchozím. Pro členy Hubertova cechu však měla platit jedna zásada: být oblečen do slavnostní uniformy. Ta se liší od stejnokroje, v němž myslivci vyrážejí na hon, je však stejně jako on pevnou součástí šatníku každého nimroda.
Jak připomněl Josef Ruml, ani zmíněnou podmínku nebylo však možné vždy dodržet. "Někteří z nás totiž zjistili, že oblek, který na sebe vezmou jednou za rok - právě při příležitosti poslední leče, už najednou neobléknou," pousmál se.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.