Přihlásit

Přemnožení divočáci způsobují zemědělcům statisícové škody (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mělnicko
Myslivci na Mělnicku mají problémy s přemnožením černé zvěře. Nejsou ale sami, divoká prasata způsobují škody v lesích ve většině evropských zemí. Jsou velice přizpůsobivá a svůj jídelníček nemají speciálně vyhraněný - sežerou, co jim přijde pod rypák.
Podle jednatelky Okresního mysliveckého spolku v Mělníku Boženy Tatarové je největší výskyt divočáků v regionu ve výše položených honitbách, zejména na Kokořínsku a Mšensku.
"Výjimečně se objevují i v dalších honitbách, například v Hoříně, Vraňanech nebo Kralupech nad Vltavou," doplnila Božena Tatarová.
Přemnožená divoká prasata škodí především na polích, zemědělcům tak dělají velké starosti.
"Černá nám způsobuje až statisícové škody, zejména v oblasti Sedlecka," prohlásil Miroslav Šlechta, ředitel společnosti 1. zemědělská Chorušice. Na to, jaký je v současné době povolený odstřel, odpověděl Libor Šanda ze Státní správy lesů, myslivosti a rybářství v Mělníku. "Povolen je takřka maximální odstřel. V podstatě každému, kdo zažádá, je odstřel černé povolen. Samičí zvěř se střílí neomezeně a samčí do dvou let stáří," vysvětlil Libor Šanda.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.