Přihlásit

Příští týden začne opravdová zima (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dnes a v sobotu lze na horách čekat sněžení. Od neděle ohlásí meteorologové mírné oteplení, které může přinést déšť se sněhem. "Z neděle na pondělí by se mělo citelněji ochladit. Sníh, který v první polovině týdne napadne, se udrží i v nižších polohách. Teploty by měly přes den zůstat pod nulou," řekl Cink. Vánoce podle něj nejspíše budou bílé nejen na horách. O víkendu se teploty mají podle předpovědi přes den pohybovat mezi jedním až šesti stupni nad nulou.

Od úterka bude chladněji
Od úterka lze čekat pokles na nulu. Od Štědrého dne spadnou na dva až tři stupně pod nulou. Největší mrazy očekávají meteorologové závěrem příštího týdne. Mezi svátky to vypadá, že by se teploty mohly dostat na sněhu při vyjasnění v horských údolích až na patnáct stupňů pod nulou. "Zima už příští týden opravdu nastoupí," předpověděl meteorolog Cink.
Náčelník Horské služby Rudolf Chlad doporučuje sledovat internetové stránky
www.zachrannykruh. cz. "Jsou tam informace o počasí v Krušných horách i informace z lyžařských středisek," uvedl. Předpověď a počasí zájemci najdou i na www.horskasluzba.cz. Pomocníkem jsou i webové kamery. Ta v Božím Daru je nyní mimo provoz.
Kdo nemá internet ani teletext, tomu pomůže s nejaktuálnější předpovědí počasí Horská služba na svém pohotovostním telefonu 353 815 140.
O letošní zimě má jasno pozorovatel meteorologické stanice v Šindelové Rudolf Kovařík. Před týdnem nasbíral poslední poznatky z přírody. Usuzuje z nich, jaká letos přijde zima. "Její stálost se nyní hlavně sleduje kvůli lyžařům, aby věděli, od jakých poloh mohou využívat sníh. Naplno to letos bude v nadmořských výškách od sedmi set padesáti až osmi set metrů. To je například Bublava, Pernink, Abertamy, Přebuz a Boží Dar," sdělil pozorovatel. Šindelová a níže položené obce podle něj budou mít letos smůlu, protože se v lednu a v únoru na dva týdny objeví sníh. Kvůli oblevě ale nevydrží.
Ve svých předpovědích Rudolf Kovařík letos vyšel například z tahu vran nebo chování jelenů na horách. "Zima do Krušných hor vyhnala ze severu vrány. Už pokračovaly dál do Čech. Hlavně odešla jelení zvěř v nezalesněných částech Krušných hor. Jeleni odcházejí z vrchů, protože tuší, že tam napadne sníh a nedostanou se k trávě. Je to dobrá zpráva pro lyžaře," míní.
Rudolf Kovařík staví každou zimu čtyřmetrového sněhuláka. Kvůli očekávanému oteplení o víkendu zatím počká. Sousedi, jejich manželky a děti se přitom nedočkavě ptají, kdy už bude sněhulák. Práce začnou příští týden, jen co připadne další sníh a přituhne. Stavba sněhuláka je podle Kovaříka mnohem lepší než koukat v televizi na nudné politiky nebo dumat o finanční krizi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.