Přihlásit

Myslivci: Hnutí Duha dezinformuje (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V reakci na tiskovou zprávu Hnutí Duha z 19.prosince pod názvem "Lesníkům, zemědělcům a ochráncům přírody došla trpělivost se současnou myslivostí" to uvedl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty."Hnutí Duha, financované mimo jiné z prostředků LČR, burcuje veřejnost argumentem, že spárkatá zvěř je přemnožena a že by se měla většina stavů bezhlavě zlikvidovat. Druhá polovina prosince patří k obdobím, kdy se spárkatá zvěř,a zvláště pak srnčí, sdružuje do zimních tlup a u neznalých působí pak dojmem, že její početní stavy jsou vyšší, než tomu bylo v létě, kdy žije skrytým životem. A právě v tomto období se snaží ekologičtí aktivisté a několik lobbistických skupin pravidelně zviditelnit a obviňují zvěř a myslivce z jejího přemnožení," uvádí ve své reakci Šilha, podle něhož dopis ministru zemědělství ze začátku prosince byl postaven na účelových nepravdách a polopravdách, které účelově obviňovaly myslivost.
"Měli bychom mít na paměti katastrofální důsledky zimy roku 2005/06, kdy v mnohých oblastech došlo až k 80procentnímu úhynu spárkaté zvěře. Výsledky průzkumů, ze kterých dělají závěry aktivisté, pocházejí z let dřívějších. To dokládá, že to, co tvrdí aktivisté, má vážné trhliny. Pokud jsou stavy nyní opět na normální úrovni a zvěř je viditelná na polích, je to jenom důkaz zodpovědné práce myslivců a výsledek péče o zvěř," uvádí Šilha a upozorňuje, že novinkou v mediální kampani Hnutí Duha jsou narážky, že na myslivost prostřednictvím škod doplácejí všichni daňoví poplatníci. "Při propočtech lze naopak dokázat, že myslivost přináší státu každoročně na daních, poplatcích, a dokonce i úhradách tolik kritizovaného vlivu zvěře na lesní ekosystém částky v řádech stamilionů," píše mj. tiskový mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty s tím, že většina myslivců jsou vlastníky lesních a zemědělských pozemků, proto nelze oddělit skupinu vlastníků a myslivců. "Je to jedna propojená skupina, část myslivců není vlastníky, drtivá většina myslivců však vlastníky pozemků je. Domnívám se, že myslivci zaslouží za svoji práci v prvé řadě poděkování, nikoliv kritiku na titulních stránkách novin," dodává Šilha.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.