Přihlásit

Myslivost je drahý a náročný koníček (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké sdružení Lisina Švihov je sice malou organizací, přesto se aktivně věnuje přeshraniční spolupráci s myslivci v partnerském německém městečku Straitsching, což těší jak je, tak představitele města Švihov. "S německými kolegy jsme v úzkém kontaktu, zveme se na společné akce, navštěvujeme se, vyměňujeme si zkušenosti. Abychom se mohli scházet, využíváme finančních prostředků z přeshraničních dispozičních fondů Cíl 3, které podobná setkávání Čechů a Němců podporují," říká hospodář MS ve Švihově Milan Kohout.
"Zpočátku jsme měli velké problémy s tím, cestovat přes hranice se zbraněmi, když jsme byli pozváni třeba na hon k našim zahraničním partnerům, nebo oni k nám. Každá taková akce ale znamená velké úřadování. Naštěstí snaha setkávat se je silnější a překoná i problémy s úřady. Podíl na tom má třeba bývalý starosta Straitschingu Günter Bongratz," popisuje myslivecký hospodář. Myslivecké sdružení ve Švihově má devatenáct členů. "Oproti jiným spolkům jsme v nevýhodě. K myslivosti patří zbraň, a tak se tomuto koníčku můžete věnovat až po dovršení plnoletosti. Každý, kdo k nám ale z mladých lidí přijde, brzy pozná, že myslivost není jen o lásce k přírodě, její ochraně, lovu zvěře, ale i o desítkách hodin brigád. Druhým faktorem je i to, že myslivost také nepatří k nejlevnějším koníčkům. Naštěstí si tu vychováváme mladého klučinu, kterého myslivost zatím zajímá, chodí na naše akce, hraje na trubku a aktivně se účastní různých přírodovědných soutěží s výbornými výsledky. Je to Josef Voch. Jeho otec je také myslivcem, a tak pevně věříme, že tento mladík půjde v otcových šlépějích a vydrží mu tento koníček až do dospělosti," přeje si Kohout.
V současné době vrcholí letošní lovecká sezona. Také švihovští myslivci nespí doma za kamny a vyráží na společné naháňky. " Letos pořádáme tři naháňky. Zatím máme za sebou pouze dvě, při kterých jsme střelili čtrnáct divokých prasat," říká oslovený zástupce tohoto spolku.
V minulosti Švihovští pořádali i svůj ples s bohatou tombolou. Dnes přispívají myslivci zvěřinou do tomboly zdejší radnici, která pořádá v kulturním domě Městský ples.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.