Přihlásit

Svět jako na dlani: Jižní Afrika (Žena a život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Afrika má mezi cestovatelskými destinacemi opravdu výjimečné postavení. Po desetihodinovém letu se ocitnete v zemi, která bere dech. Svou exotičností, rozmanitostí, barevností. Na jedné straně moře, bílý písek, pláže jako v Karibiku. Na druhé moderní města plná luxusu, nákupních center, a pak zase primitivně vypadající vesnice s původními obyvateli, úchvatná příroda, safari... Na výběr je toho víc než dost a vážně máte pocit, že tu za pár dní stihnete zkouknout všechny krásy světa. A při tom všem se nemusíte vyrovnávat s žádnými drastickými posuny času, teď v zimě si ho přeřídíte o pouhou hodinu dopředu! Místní lidé jsou milí, vstřícní a pomůžou vám rychle se aklimatizovat. Jediné, čemu byste se bez průvodců měly raději vyhnout, jsou zapadlé chudinské čtvrti velkých měst. Přímé nebezpečí vám sice nehrozí, ale jejich zapadlá zákoutí jsou prostě nevyzpytatelná. Jako všude na světě...

* V PARCÍCH VLÁDNOU ZVÍŘATA
V horku velkoměst se moc netrapte (ta si prohlédnete, až se sem za rok zase vrátíte - a když ne za rok, tak jednou určitě, protože tahle země vám nedá spát!) a raději se vydejte objevovat bohatství ukryté v divoké přírodě národních parků. Kromě třinácti největších jsou tu stovky malých chráněných území. Jediná návštěva Krugerova národního parku, kam láká turisty většina cestovních kanceláří, vás změní v milovnici safari. Jen pozor: řada lidí se tu chová jako v zoologické zahradě. Nadšeně vykřikují pokaždé, když se na obzoru objeví nějaká zvířata, jsou hluční a vůbec nerespektují klid, který je pro taková území typický.
Program prohlídek parků se řídí zásadně počasím. Vyjíždí se v ranních hodinách a vrací kolem oběda, pro tože cestování v poledním žáru není příjemné. Po odpočinku u hotelového bazénu můžete pak směle pokračovat ve výpravě za večerním dobrodružstvím - samozřejmě opět v doprovodu zkušených průvodců. Krugerův národní park je asi nejznámější a určitě také největší. S dětmi sem kvůli hrozícímu riziku malárie raději nejezděte, ale v jakémkoliv jiném si můžou divokou faunu a flóru vychutnat také vaši potomci. Užijete si krásu i vůni stovek druhů exotických rostlin, uvidíte mnoho ptáků, plazů a samozřejmě by vám neměla uniknout tzv. velká pětka, tedy nejvyhledávanější savci: sloni, lvi, leopardi, buvoli a nosorožci. A když se vám z té nedotčené nádhery nebude chtít hned zpátky do civilizace, stačí si s průvodci domluvit možnost přenocování v některém z odpočinkových táborů...

ZAŽIJTE MAXIMUM!
Většina černých domorodců mluví jazykem zulu nebo xhosa, ale naštěstí pro vás je tu jedním ze třinácti úředních jazyků také angličtina. A jako turistky se ani v případě její neznalosti bát nemusíte. Cestovní kanceláře mají na místě samozřejmě delegáty, kteří za vás všechno vyřídí. A co tu můžete dělat, když se nabažíte safari a opalování? Jihoafričané obecně milují sport. K nejoblíbenějším patří ragby, které vás nejspíš za srdce nechytí, ale co si zkusit třeba zasurfovat na jedněch z nejlepších surfařských pláží světa? Také si můžete nechat od delegátů doporučit kratší i vydatné turistické trasy, objednat si jízdu na slonech nebo si pustit do žil trochu adrenalinu. Co takové potápění se žraloky? Bungee jumping vám bude vedle toho připadat jako zábava pro děti! A koneckonců jistým dobrodružstvím může být i poznávání místní kuchyně. Jestli se dostanete k ochutnávce biltongu (sušeného hovězího masa) nebo boerewors (hovězích párků s česnekem uvnitř, jež se ve velkém jedí právě na ragbyových zápasech a jsou mnohem chutnější, než jaké znáte z naší kotliny), neváhejte.

VEZMĚTE CELOU RODINU
Chcete-li dětem ukázat africkou přírodu, je právě Jihoafrická republika tou nejvhodnější volbou. Proč? Nabídne vám ubytování na nejvyšší úrovni, děti se tu vyřádí na spoustě atrakcí, nebudou ohrnovat nos nad jídlem a až snad na zmiňovanou výjimku v Krugerově parku se tu nedostanou do "zorného pole" malárie.
V Kapském městě to pro vás bude s dětmi asi nejvhodnější. Spolu s delegáty tu určitě dokážete sestavit takový program, že se na vysněné dovolené nestihne nudit nikdo z vaší rodiny. A jistá je i další věc: nikomu z vás se nebude chtít vracet se zpátky domů!*

CO MUSÍTE VIDĚT
GOLDEN REEF CITY - bývalé zlatokopecké městečko, které dnes funguje jako zábavní park. Můžete tu vidět, jak se odlévají zlaté cihly, nebo se spustit výtahem přímo do zlatého dolu.
MEŠITU JUMA MOSQUE - největší stavbu svého druhu na jižní polokouli. Nachází se v indické čtvrti přímořského letoviska Durban.
STOLOVOU HORU - nejslavnější horu v Jižní Africe. Název dostala podle neobvyklého "stolovitého" tvaru - vypadá, jako by měla useknutou špičku. Výstup na Stolovou horu je otázkou několika hodin. Naštěstí můžete využít i lanovku.

CESTUJETE S DĚTMI?
DÍTĚ DO 4 LET Vyhněte se Krugerovu národnímu parku, kde hrozí malárie. Ideální ubytování i s hlídáním najdete v Kapském městě.
DÍTĚ DO 12 LET Některé kempy se specializují na děti a učí je dovednostem, jako je stopování a poznávání zvířat. Ptejte se v CK.
DÍTĚ 13+ Teenageři ocení safari i místa, kde se nabízejí různé aktivity - bungee jumping, jízda na slonech apod. Nejlépe se surfuje v Kapském městě. Dračí hory jsou ideální na výlety pěšky i na kole, v oblasti je několik národních parků či jeskyně s kresbami starých Křováků.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.