Přihlásit

O Vánocích zvěř hladovět nebude (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřicko
Na tradiční vánoční přikrmování lesní zvěře vyrazí již zítra myslivci z celého okresu. Pro ně je tato tradiční akce rituálem. Do lesa většina z nich sice chodí ozbrojena, během Vánoc však platí nepsaný zákaz lovu.
"I škodná má právo na klidné Vánoce," říká v nadsázce Adolf Rolínek z litoměřické Českomoravské myslivecké jednoty.
Myslivci vyrazí do lesů, aby zvěři vylepšili potravu jednak obilím, senem, případně zeleninou. Právě v období Vánoc chodí ke krmelcům také ostatní obyvatelé, aby srnčí a další zvěři "přilepšili". Myslivci však upozorňují, že je třeba uvažovat nad tím, zda je to či ono krmivo vhodné.
"Pokud lidé donesou do krmelce například chléb nebo housky, zvěři jedině ublíží. Tato potrava totiž brzy navlhne, zplesniví a zvěř má z jejího požití jen potíže, případně může uhynout. Nejvhodnější jsou například jablka, mrkev, řepa a podobně," radí Adolf Rolínek.
I tak je podle myslivců potřeba zauvažovat nad množstvím podaného krmiva.
"Pamlsků v podobě jablek a podobně je třeba nedávat nikdy mnoho, protože náhlá změna potravy by mohla zvěři způsobit zažívací potíže, neboť se jedná většinou o přežvýkavce, kteří vyžadují stálou potravu. Nejvíce zvěři chutná oves, čerstvé seno a sůl," upozornil Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. Podle něj je Štědrý den v lese pro řadu myslivců skutečně významnou akcí. "Do honitby s sebou myslivci vezmou celou rodinu a poblíž krmelce nazdobí zvěři stromeček tím, co má ráda, například jablky nebo mrkví," vysvětluje Šilha. V současné době také pozvolna končí lovecká sezona. V dalších měsících bude možný především lov některých divokých prasat, která se v letošním roce v řadě lokalit přemnožila.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.