Přihlásit

Škola pro praktický život - SOŠ a SOU Horšovský Týn (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už od roku 1945 pak existoval v Horšově školní statek. Sloužil především k výchově budoucích pracovníků v zemědělství. I na současné škole existuje obor agropodnikání, jehož studenti vykonávají praxi v Horšově.
Ale uplatnění zde nacházejí i budoucí opraváři zemědělských strojů, žáci učebního oboru zedník a studenti čtyřletého oboru s maturitou - pozemní stavitelství. V posledních letech tu za 5 milionů Kč z investičního fondu školy vybudovali nové opravářské dílny. Velkým úspěchem pak je, že studenti i učni v rámci programu obnovy kulturních památek vypracovali stavební projekt a opravili či přesněji zrestaurovali tzv. Annaburg, pavilónek vybudovaný v 18. století jako odpočinkové místo šlechty, která se bavila lovem ve zdejší oboře.
Budování v prostorách horšovského školního statku však bude pokračovat i nadále. Škola se hlásí k projektu Evropské unie "Vzdělávání pro konkurenceschopnost". Za pomoci investiční dotace Plzeňského kraje plánuje vybudovat v Horšově vzdělávací centrum. Na začátku by zase měla být především práce studentů pozemního stavitelství a budoucích zedníků. Ti budou projektovat a stavět penzion, v němž najdou uplatnění i studenti ostatních oborů, tj. managementu obchodu, podnikání a také budoucí učni oboru kuchař - číšník.
Velké možnosti nabízí i horšovská obora, a to např. pro výuku ekologie či myslivosti, pro provozování agroturistiky či hipoterapie. Na školním statku vedle základní zemědělské produkce nechybí ani koně, a tak tu studenti i učni mohou rozvíjet i svoji zálibu v jezdectví.
Plánuje se také vybudování naučné stezky oborou. Zde by se měly objevit informace jak z oblasti přírodních věd, tak i z historie.
Už dnes je horšovský statek známý jako organizátor různých soutěží - např. Kosafestu, na kterém se pracovníci statku podílejí spolu s obyvateli Horšova. Školní statek, díky iniciativě Ing. Turečka, je také pořadatelem závodů v jízdě na koni. I v této činnosti chce škola ve spolupráci s vedením statku pokračovat a rozvíjet ji.
SOŠ a SOU Horšovský Týn je díky složení a kombinaci svých studijních i učňovských oborů skutečnou školou pro praktický život. Nemalou měrou jí to umožňuje i Školní statek Horšov, který není využíván zdaleka jen pro zemědělství, ale kde pro svoji činnost nachází už dnes uplatnění budoucí stavaři i žáci a studenti jiných oborů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.