Přihlásit

Myslivci se starají o zvěř. Krmiv je díky likvidaci chovů skotu nadbytek (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na venkově dochází v současnosti díky dovozům a nezájmu zpracovatelů k likvidaci chovů prasat a skotu, a tak objemných i jadrných krmiv vhodných pro zvěř je nadbytek. Pro přikrmování zvěře se vytváří několik typů přikrmovacích zařízení. V průměru na každé myslivecké sdružení připadá 12 krmelců pro spárkatou zvěř a několik zásypů pro zvěř pernatou. Přikrmovací zařízení myslivci v průběhu zimy pravidelně navštěvují alespoň jedenkrát týdně, přičemž dbají, aby v krmelcích byl vždy dostatek kvalitního sena a oves, v zásypech pro bažanty dostatek jadrných krmiv (plevy namíchané s pšenicí). Mezi další povinnosti patří doplňování slanisek kusovou solí, kterou zvěř olizuje. Suchým pečivem krmíme jen v malém množství, protože rychle navlhá a plesniví, proto se musí dávat zvěři zásadně na zakrytá místa do krmelců. Zajíci vyžadují zvláštní péči a ihned po napadnutí sněhu je pro ně nutné instalovat malé krmelečky naplněné senem, nebo otýpky sena přivázané ke keřům. Zajícům rovněž pomůže, když ořežeme větve jabloní a ponecháme je na zemi. Kůra z mladých větví je pro ně opravdovou pochoutkou.
Myslivci se snaží sice zvěři pomoci a v době strádání ji přikrmovat, ale i pro ně zůstávají některé lokality nedostupné. Jsou místa, kam není možné krmivo dopravit ani pomocí terénních vozů. Vypomoci mohou traktory, v krajním případě přicházejí na řadu sněžnice a běžky. Tam, kde je ale vyšší koncentrace zvěře, dojít jen tak s nějakým batohem zásob na zádech nestačí.

Nebuďte lhostejní ke strádající zvěři
Lidé nemusejí být ke strádající zvěři lhostejní a jejich pomoc bude vítána. Při současném zatížení kulturní krajiny si zvěř naši pomoc zaslouží. Přikrmování zvěře může pomoci dětem nalézt zájem o přírodu, který se z dnešní společnosti postupně vytrácí.
Prosincová příroda láká k procházkám, na které berou mnozí i své čtyřnohé mazlíčky. Je proto na místě připomenout, že pro zvěř představují volně pobíhající psi obrovské nebezpečí. Psi se dokáží velmi rychle pohybovat na sněhu i v oranici, kde se srnčí svými kopýtky boří a unikají obtížně. Před většími plemeny psů prakticky nemá srnčí zvěř šanci na únik. Proto se nestyďme použít na procházkách pro svého miláčka vodítko, zvláště pokud se jedná o větší plemeno. Chráníme nejenom krásu přírody, ale i svého pejska. Pokud zvěř při štvanici v mrazivém počasí unikne, neznamená to její přežití, protože za mrazivého počasí ledový vzduch dokáže způsobit záněty horních cest dýchacích či zápal plic. Buďme proto ke zvěři ohleduplní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.