Přihlásit

Vítám kontrolní roli opozice v zastupitelstvu (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Loňské Vánoce jste prožil poprvé jako hejtman. Byly pro vás něčím jiné?

Určitě ne. Vánoce tradičně prožívám v kruhu rodinném a neovlivní to ani fakt, jestli jsem hejtman nebo ministr zemědělství. Jen se změnily v tom, že jsme je poprvé trávili u syna, který se vloni v létě oženil. Jinak ale vše zůstalo při starém. Na večeři byl smažený kapr, rybí polévka a bramborový salát, pak pouštění koled a rozdávání dárků. Před půlnocí jsme se šli ještě projít na čerstvý vzduch, už jen kvůli tomu, že se člověk hodně nají.

* Jak trávíváte další dny vánočních svátků?

Na první svátek vánoční už asi třetí nebo čtvrtý rok po sobě máme zajíce na smetaně, což je zčásti moje specialita, protože připravuju lák na naložení toho zajíce. Ten musí být naložený týden. Zbytek zařídí moje žena. Svátky využívám samozřejmě i k tomu, že se podívám ven do přírody, zajdu za přáteli, na které nemám v průběhu roku tolik času. Silvestra a Nový rok trávíme již několik let v Karlově Studánce. Sjíždí se tam řada lidí už opakovaně a první den nového roku spojujeme s výstupem na Praděd.

* Tohle je současnost, pojďme do minulosti. Jak vzpomínáte na Vánoce jako dítě?

Vždycky jsme je slavili jako rodina, dostával jsem spoustu dárků. Vesměs to byly věci na sport jako lyže, lyžáky nebo něco jiného. Pod stromkem jsem míval i knihy, nejčastěji mayovky, a pak i oblečení. Maminka hodně pekla a vařila, protože jsme tři bratři (usměje se). Musím říct, že když jsem si přál něco na sport, tak jsem to pod stromečkem našel.

* Nevzpomínáte si na žádnou věc, kterou jste si přál, ale nedostal jste ji?

Jednou jsem chtěl propisovací tužku, trojbarevnou. Měl jsem ji slíbenou od otce, ale on na ni zapomněl. Respektive ji zapomněl dát pod stromeček, bral to jako banalitu a našel ji až po svátcích. Mně to bylo tehdy na Štědrý den strašně líto, nakonec mi ji dal aspoň dodatečně.

* A vám osobně se stalo, že byste na někoho zapomněl?

Myslím, že ne. Vždycky nějaká drobnost pro každého byla. Nemuselo to být nic velkého, ale aspoň pozornost, která potěší.

* Máte jednoho syna, co bylo před Vánocemi vaší povinností, když byl malý, a co děláte dnes?

Když byl syn malý, tak v rámci výtvarné výchovy jsme vyráběli ozdoby na stromek. A ty máme dodnes a společně s nimi zdobíme stromek. Co se týká vaření, tak to je doména ženy a tchyně. Je tam jakási dělba práce, kdy žena připravuje rybu a tchyně salát. Moje žena vaří rybí polévku podle receptu mé matky, který jde z generace na generaci, a co se týká ryby, zabití, stažení a kuchání, tak to dělám já nebo syn, který se to během let naučil.

*Vzpomínal jste, že jste Vánoce prožil i jako ministr. Bylo to někdy tak, že jste dárky "honil" na poslední chvíli, nebo patříte k lidem, kteří je nakupují pravidelně už v průběhu roku?

Spíš dárky kupuju v závěru, až těsně před Vánocemi. Musím přiznat, že i teď jsem některé sháněl ještě den před Štědrým dnem.

* Kupujete spíše praktické dárky, nebo spíše...

Víceméně praktické, někdy také oblečení, což je ale takový dárek, který si dotyčný vyzkouší a pak dělá překvapeného. Nekupuju nijak drahé dárky nebo takové, co po Vánocích zůstanou ležet.

* Stojíte v čele Českomoravské myslivecké jednoty, najdete v průběhu vánočních svátků i čas na to, zajít do lesa a třeba zanést nějaké pamlsky zvěři?

Je to jedna z věcí, které praktikuji pravidelně. Vždycky vezmeme jablíčka, trochu sena nebo nějakou kůrku. Jde ale víceméně o symbolické přikrmení zvěře. Navíc se 29. prosince pravidelně setkáváme s myslivci na Osoblažsku. Jedná se o takovou naháňku. Projdeme se, chvíli posedíme, dáme si zvěřinový guláš a popřejeme si do nového roku všechno nejlepší. Není to ale ani tak kvůli lovu, ale spíš kvůli setkání.

* Nelákalo vás nikdy vyjet na Silvestra a Nový rok někam, kde vás lidé neznají, kde nebudete muset brát telefony?

Jsem dost v pohybu celý život, dost jsem cestoval, takže za ten rok se nacestuju tolik, že dávám přednost strávit svátky a Silvestra doma. Nemám pocit, že bych si odpočinul víc, kdybych vyjel třeba do Alp. Myslím si, že o Vánocích se má člověk držet u rodinného krbu.

* Vánoce jsou za námi, stojíme na prahu roku 2009. Máte pocit, že začátek roku je pro vás hektičtější než závěr toho starého?

Často mívám pocit, že všichni chtějí stihnout všechno do Vánoc. Přitom si myslím, že kdyby se plno věcí uzavřelo až 15. ledna, tak by se v mnoha případech nic nestalo. Tady na úřadě bývá hektičnost s blížícím se koncem roku spojena hlavně se schvalováním rozpočtu kraje na další rok. Musí se splnit termíny dané zákonem.

* Vzpomněl jste rozpočet, zastupitelstvo. Nicméně v tom nynějším složení byla zatím dvě jednání krajských zastupitelů a obě byla hektická sama o sobě. Bylo to dáno tím, jak se k sobě chovala koalice a opozice. Neobáváte se toho, že nejen tento rok, ale celé tři roky budou náročné právě proto, že si koalice půjde s opozicí po krku?

Myslím si, že především někteří zastupitelé z ODS a bývalí náměstci či členové rady ještě nevstřebali plně to, že jsou nyní v opozici. Věřím ale, že se nakonec dostanou do standardní role opozičních zastupitelů. Samozřejmě vítám kontrolní roli opozice, ta má v demokracii své místo. Jsem přesvědčen, že opozice, zvláště někteří jedinci, přejde ke kultivovanějším vyjádřením a život půjde dál. Nemám obavu z toho, že v tomto duchu by se odbývala všechna jednání zastupitelstva kraje. Strávil jsem třináct let v parlamentních lavicích a dá se říct, že průběh zastupitelstva je obdoba průběhu schůze Poslanecké sněmovny.

* Nicméně jste mi nahrál na smeč. O českých poslancích se totiž říká, že se nechovají vždy zcela kultivovaně, že se mnohdy chovají jinak, než by si představovali voliči. Myslíte si, že se to dá změnit třeba na té úrovni krajského zastupitelstva?

Rozhodně jsem přesvědčený o tom, že se chod zastupitelstva usadí, projevy opozice se zmírní. Co se týká parlamentu a projevů, tak z toho je mi někdy smutno, protože jsem tam zažil doby, kdy tam hráli prim pánové Klaus a Zeman. A tehdy byla ta rozprava skutečně na úrovni, nikdy se nešlo do osobních nebo verbálních útoků, nikdy tam nikdo nikoho neurážel, a když někdo něco sdělil na adresu někoho, tak to bylo s noblesou. To, co se děje v parlamentu dnes, je určité novum a mně jako občanovi to vadí. Mohu slíbit, že v tomto duchu se jednání krajského zastupitelstva odbývat určitě nebudou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.