Přihlásit

Řepka ozimá -nebezpečí pro zvěř (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vzhledem k tomu, že sklizňová plocha této zemědělsky velmi atraktivní plodiny rok od roku v České republice narůstá, je žádoucí znovu upozornit na úskalí, které spásání řepky srnčí zvěři způsobuje.
Řepka jako pícnina je zvěří velice dobře přijímána, zejména v době od podzimu do jara, kdy je potravní nabídka zvěře silně omezena, o čemž svědčí značné soustředění zejména srnčí zvěře na těchto porostech.
U současně pěstovaných odrůd řepky je snížený obsah hořčin a zvýšený obsah cukru v listech, což zvyšuje její mrazuvzdornost a atraktivnost pro zvěř. Píce ozimé řepky v raných fázích obsahuje malé procento vlákniny (3 procenta), která je právě důležitá pro správnou funkci trávicího mechanizmu přežvýkavé zvěře. Při malém příjmu vlákniny v potravě dochází u přežvýkavců k poruchám zažívání, zánětům předžaludků, a tím k silným průjmům.
Dále ozimá řepka akumuluje v sušině vysoké množství dusičnanů, zejména v mladých rostlinách. Dusičnany přijaté v píci jsou v organizmu zvěře redukovány na dusitany, které se váží na krevní barvivo, omezují vyživování těla kyslíkem a v konečném důsledku způsobují rozpad červených krvinek. Postižené zvíře ztrácí plachost a pohyblivost, chová se netečně jako "zfetované" a většinou končí úhynem.

Rozsáhlé porosty řepky

Vzhledem k rozšířenosti porostů řepky v této době mohou být úhyny značné a mnohdy ohrozí hospodaření se srnčí zvěří v honitbách. Zabránit zvěři ve spásání řepky nelze. Je možné však snížit intenzitu příjmu řepkového žíru tím, že do blízkosti řepkových polí se předloží atraktivní krmivo bohaté na vlákninu (sladké luční seno, kvalitní seno jetelové), případně jadrné krmivo bohaté nejen na vlákninu, ale i na živiny.

Granulované krmivo

Okresní myslivecký spolek ve Žďáře nad Sázavou dodává speciální granulované jadrné krmivo s vysokým obsahem vlákniny, minerálů a vitaminů, které srnčí velice ráda přijímá a které eliminuje výše zdůrazněný problém spásání řepky na minimum. V průběhu měsíce září a října letošního roku bylo do honiteb dodáno tohoto krmiva téměř 210 tun.
Je proto žádoucí, aby zejména myslivci si byli vědomi této problematiky a maximálně se snažili svojí péčí omezit ztráty srnčí zvěře na řepce na minimum.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.