Přihlásit

Mrzne, až praští. Chybí sníh, extrémy se zatím neočekávají (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíčsko
Třebíčsko v těchto dnech svírají mimořádně velké noční mrazy.
Není výjimkou, že rtuť teploměru klesá k minus patnácti stupňům.
Naštěstí extrémy okolo mínus třiceti, jež se vyskytují jinde v republice, meteorologové této části Vysočiny pro nejbližší období nepředpovídají. Jak jsou na tom zvířata v přírodě? "Zatím je to dobré, protože téměř není sníh. Potíže přijdou právě se sněhem," objasnil Jan Nováček z Českomoravské myslivecké jednoty, pobočky Třebíč.
O víkendech, tedy jedenkrát týdně, pravidelně myslivci zvěř přikrmují.
"Nejhůř při dlouhotrvajících mrazech na tom bývají slabá mláďata, zajíci, koroptve, ptáci a srnky. Divoká prasata se přece jen o sebe vždycky dokážou postarat," podotkl Nováček a dodal, že úhyn na Třebíčsku zatím zaznamenán nebyl.

Solení funguje do mínus patnácti
Silničáři taky neregistrují větší potíže, opět díky tomu, že téměř nesněží.
"Spravujeme 26 okruhů v rámci celého Třebíčska, na každý je vyčleněný jeden autosypač. Všude leží okolo tří až čtyř centimetrů sněhu, velké sněžení hlášeno nemáme, silnice jsou mokré a sjízdné," informoval Miroslav Černý z Krajské správy a údržby silnic. Chemický posyp, tedy solení komunikací, se na Třebíčsku provádí takzvaným zkrápěním, sůl je v tekutém stavu a na vozovce plní svou funkci až do minus patnácti.
Při nižších teplotách se však sněhová kaše přestává rozpouštět, je třeba s tím počítat a pokud přituhne, jet mimořádně obezřetně.
Situaci ilustrují případy ze silnic, kdy jen za pondělí a úterý došlo k sedmi dopravním nehodám, při kterých hrála roli namrzlá silnice. Škoda dohromady činí půl milionu korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.