Přihlásit

Zvěř na Žďársku bude konzumovat medikamenty (Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďársko
Parazité a následné choroby decimovali dříve hlavně v zimním období zvěř v některých honitbách.
Aby myslivci těmto problémům předešli a co možná nejvíce omezili úhyn spárkaté zvěře, přidávají jí v posledních letech do krmiva léčivo proti nemocem způsobeným parazity.
"Maximálního účinku v léčbě je dosaženo, pokud je medikované krmivo pokládáno na co největším území. Nevýhodou ale je, že zvěřina je pak po dobu ochranné lhůty, což je 28 dnů, nepoživatelná. Proto se přeléčení provádí až po 31. prosinci, kdy končí lovecká sezona," vysvětlil jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou Oldřich Sedlář.

Léky platí spolek
Na Žďársku myslivci krmivo pro lovené sudokopytníky rozmisťují asi na sto čtyřicet tisíc hektarů honební plochy. Do krmelců sypou granulované krmivo s přídavkem léčiva. Přeléčení spárkaté zvěře se letos na Žďársku uskuteční od 10. do 14. ledna.
"Léčivo za 290 tisíc korun si myslivecký spolek hradí sám, a to ačkoliv živá zvěř nepatří myslivcům a hospodaří s ní stát. Mnohé krajské úřady proto myslivcům na úhradu léčiva podstatnou finanční částkou přispívají. Bohužel, v našem kraji tomu tak není," dodal Sedlář.
Pokud by k přeléčení zvěře nedošlo, hrozí značné poklesy jejích početních stavů.
"Nemoci neohrožují život zvěře, pokud je tato v dobré kondici, tedy nikoliv oslabená nebo stresovaná. Stresovou situaci způsobuje nedostatek potravy, nepřízeň počasí, ale i zvýšená námaha, zejména při pohybu ve sněhu za nízké teploty. Dochází pak k oslabení organismu a prudkému rozvoji nemocí, často s úhynem zvěře, a to zejména srnčí na plicní a střevní červivost a vlivem kokcídií," dodal Oldřich Sedlář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.