Přihlásit

Zvěř potřebuje v zimě hlavně klid (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Krmení máme dost," uvádějí myslivci z Domažlicka a Tachovska. "Jsme ve druhé polovině krmné sezóny. Spárkatou zvěř jsme pohodlně schopni uživit do konce zimy," potvrdil Josef Vondráček z Mysliveckého sdružení (MS) Lesy Staré Sedliště na Tachovsku. Nezbytností v krmelcích je podle jeho slov sůl nebo jiný liz, kvalitní seno či jiné objemné krmivo a jádro. Zvěř rozhodně hlady netrpí. Hluboko promrzlá půda dělá problémy jen divočákům, kteří se do ní nedostanou. I o ty je ale postaráno. "Rozvážíme kukuřičnou siláž a další krmivo," dodal.
Důležité je teď především to, aby zvěř měla klid a nebyla rušena. "Dostatečnou ochranou proti mrazům je jí sice zimní srst, pokud je ale stresována, vyrušena, honěna a pronásledována, i přes zásoby tuku se rychle vyčerpá a může padnout. Na ledové pokrývce si navíc může zranit běhy," upřesnil Petr Kopf z MS Milavče na Domažlicku.
Takovým nebezpečím je pro zvěř v lese pes, ale i motorky a čtyřkolky. "To je obrovský nešvar posledních let," potvrdil Vondráček.
"Nejen, že zvěř enormně ruší, ale také honí. Stopní dráhu jsme objevili dokonce v houštinách," uvedl. Srnčí sice dokáže vyvinou velkou rychlost při úniku, ale jen krátkodobě. "Troufnu si tvrdit, že při nebezpečí zvládne krátce běžet až šedesátikilometrovou rychlostí," dodal.
Podobnou zkušenost má i jeho kolega. "Nájezdům motorek a čtyřkolek těžko zabráníme. Když je chceme zastavit, jsou řidiči schopni na myslivce najíždět," potvrdil Kopf.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.