Přihlásit

Péče o lesy vyžaduje rozumnou dohodu (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stejný článek od stejného autora vychází v posledních týdnech v regionálních denících po celé republice. Ale je to naprostá a úplná smyšlenka. Hnutí DUHA samozřejmě nepřijímá žádné finanční dary od státního podniku Lesy České republiky ani žádného jiného správce státních lesů. Ani by nemohlo. Máme striktní pravidla, která přísně vylučují, abychom akceptovali peníze od podniků a firem, k jejichž práci se vyjadřujeme.
Pro odborníky není žádná novinka, že počty spárkaté zvěře v českých lesích jsou několikrát větší, než by odpovídalo přirozenému stavu. Srnci a jeleni doslova spásají mladé stromky, které nemohou odrůstat. Píše se o tom ve vědeckých zprávách i statistických ročenkách. Vůbec nejde pouze o Krušné hory. Nezávislá studie Ústavu pro výzkum lesních ekosystémů zjistila, že zvířata spasou nebo poškodí 60 % nově vysazených listnáčů a jedliček v České republice. Ministerstvo zemědělství situaci oficiálně označilo za "velmi vážný problém".
Ale takový problém nejde řešit jednostranně a silou. Potřebuje rozumnou dohodu a spolupráci všech stran: ministerstev, lesníků, myslivecké jednoty a ekologických organizací. Dohodu, která krok po kroku - ne nějakými zbytečnými masakry - zajistí, aby v budoucnu bylo tolik zvěře, kolik les uživí. Máme teď dvě možnosti. Buď začneme na takovém řešení společně pracovat, nebo povedeme zákopovou válku a budeme se ostřelovat urážkami, pomluvami a osobními útoky, případně se tvářit, že žádný problém vůbec neexistuje: myslivci proti ochráncům přírody a lesníkům, ochránci přírody a lesníci proti myslivcům. V Hnutí DUHA si myslíme, že lepší by byla ta dohoda.
Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.