Přihlásit

V Butovsi se prohání postřelené prase. Není žádný důvod k šíření paniky (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V tomto ročním období zde můžeme potkat nejvíce lidí, kteří tu jezdí na lyžích nebo se jen tak procházejí. A právě pro ně toto prase představuje nebezpečí. Postřelené prase se snaží stále a stále útočit a i nedospělý kus je hodně agresivní. Předseda okresního mysliveckého spolku v Jičíně Luboš Lonský ale nevidí důvod k šíření poplašných zpráv, které by zbytečně děsily návštěvníky lesa nebo obyvatele Butovse.
"Celá situace se musí nahlásit hospodáři. Záleží na tom, jak moc je prase raněné. Je to poměrně vitální zvíře a pokud má poraněné pouze běhy, tak má velkou šanci se z toho dostat," sdělil nám Lonský. Nicméně žádný zodpovědný myslivec nenechá nedohledané postřelené prase, takže v Butovsi budou mít v brzké době spoustu práce.
Poraněné prase hledá úkryt, přičemž už jen samotný terén je pro dohledávající dost nepříjemný. Lidé by měli být opatrní, nicméně není žádný důvod k tomu, aby do lesa nechodili. Čemu by se ale vyhýbat měli, jsou kaliště nebo rákosím porostlé břehy rybníků, kde si poraněné zvíře chladí své rány. Divoká prasata jsou zvířata vysoce inteligentní s vysoce vyvinutými smysly, a to zejména čichem a sluchem. Jako obranu při styku s prasetem myslivci doporučují "opticky se zvětšit".
Takže až narazíte na postřelené agresivní prase, tak se zvětšete vyskočením na nějaký pařez a doufejte, že si vás nevšimne a půjde si dál svou cestou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.