Přihlásit

Jak na zbrojní průkaz (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zákon 119/2002 pro vydání zbrojního průkazu stanovuje několik podmínek: osoba, která o něj žádá, musí dosáhnout předepsaného věku, být odborně a zdravotně způsobilá a také způsobilá k právním úkonům, bezúhonná a spolehlivá.
Předepsaný věk pro získání zbrojního průkazu skupin A, D a E je 21 let. Skupiny B a C může získat i plnoletý, tedy v 18 letech. Skupinu B lze vydat i v patnácti letech, pokud se dotyčný věnuje sportovní střelbě, skupinu C může dostat šestnáctiletý, pokud prochází ve škole výukou myslivosti.
Potvrzení o zdravotní způsobilosti vydává praktický lékař, u kterého je žadatel registrován. Odborná způsobilost znamená úspěšné složení zkoušky, o jejímž obsahu si povíme dále.
Žadatel o zbrojní průkaz musí být bezúhonný, tedy bez záznamu v rejstříku trestů. V zákoně je přesně stanoveno, jak dlouhá doba musí uplynout od ukončení trestu pro to, aby byl žadatel za bezúhonného považován.
Spolehlivost pak znamená, že žadatel nesmí v nadměrné míře konzumovat alkoholické nápoje (například skončit několikrát na záchytné stanici) a užívat návykové látky. Od 1. ledna 2009 je na zvážení úřadů, zda se za spolehlivého považuje také ten, kdo byl například dvakrát trestán za urážku sousedů či jiné drobné výtržnosti.

Kde žádat
Pokud se tedy rozhodnete zažádat o vydání zbrojního průkazu, vaše první kroky by měly směřovat na příslušný útvar Policie ČR ve vašem bydlišti, resp. na jeho oddělení zbraní.
Tam vyplníte Přihlášku ke zkoušce z odborné způsobilosti. Mimo jiné na ní zaškrtnete, o kterou skupinu zbrojního průkazu budete žádat. Je tedy dobré si předem rozmyslet, k jakému účelu budete zbraň využívat, tedy například ke sportovní činnosti, lovu nebo pro sběratelské účely.
Zákon obsahuje i kategorii E, pro ochranu života, zdraví nebo majetku. Jednotlivé skupiny lze kombinovat, případně zažádat o všechny najednou. Pro kategorii C je nutné mít platný lovecký lístek.
Podáte tedy žádost a zkouška proběhne do 30 dnů. Nejpozději deset dní před jejím konáním musí být žadatel vyrozuměn o datu a místu, kam se má dostavit.

Teoretická zkouška
Podali jste tedy žádost a máte měsíc čas. Je dobré jej využít k přípravě na zkoušku. Ta se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické.
V teoretické části budete v limitu 40 minut písemně odpovídat na 30 otázek, které prověří vaši znalost zákona 119/2002, o střelných zbraních a střelivu, a prováděcích předpisů k němu, zvláštních právních předpisů upravujících oprávněné použití zbraně, nauky o zbraních a střelivu a zdravotnického minima.
Otázky ze znalosti zákona a vyhlášek jsou hodnoceny třemi body, otázky o zbraních a střelivu dvěma body a otázky ze zdravotnického minima jedním bodem. Maximálně lze získat 79 bodů. Pro skupinu A je minimum získaných bodů 67, pro skupiny B a C 71 bodů a pro skupiny D a E 74 bodů.
Platí tedy, že pokud chcete zbrojní průkaz pro ochranu života, zdraví nebo majetku, můžete se splést maximálně v jedné tříbodové a jedné dvoubodové otázce. Vybírá se vždy jedna správná odpověď ze tří možností.
Otázek ke zkoušce je celkem 487. Testy vám komisař přidělí podle toho, o jakou skupinu zbrojního průkazu žádáte.
Zákon i s vyhláškami a otázky i se správnými odpověďmi se dají buď pořídit v knižním vydání v obchodech se zbraněmi, nebo také stáhnout na internetu. A rozhodně se vyplatí si zákon nejen zběžně přečíst, ale skutečně se jednotlivé otázky naučit. Některé se sice mohou zdát jednoduché, ale ty další už tak legrační nejsou. Někdy jde skutečně o jedno slůvko, takže je dobré si je důkladně číst, a to i při testech.
Výsledek zkoušky se dozvíte poté, co zkušební komisař opraví testy. Pokud neprospějete, máte ji možnost opakovat po třech měsících. Jestliže jste byli úspěšní, jdete ke zkoušce praktické.

Praktická zkouška
Zákon stanoví, že se praktická zkouška skládá ze zjištění bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem a ze střelby na pevný cíl.
Bezpečná manipulace se zbraní znamená, že žadatel předvede prohlídku zbraně, zda není nabitá, částečné rozebrání a složení zbraně a postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě.
Pro začátečníky, kteří ještě zbraň nedrželi v ruce, je možné doporučit přípravné kurzy pro zkoušky, které pořádají některé střelnice. Naučí vás právě potřebné základy manipulace se zbraní. rozebírat ji a bezpečně s ní manipulovat.
Bezpečnost, bezpečnost a ještě jednou bezpečnost, to je u praktické zkoušky to hlavní. Komisaři si někdy různými triky ověřují, zda uchazeč bezpečnou manipulaci skutečně ovládá. NIKDY na nikoho zbraní nemiřte a nikdy se s ní neotáčejte, a to ani tehdy, když na vás komisař zavolá. Pokud to uděláte, vaše zkouška končí, neprospěli jste.
Stejně tak je vždy, když dostanete zbraň do ruky, nutné kontrolovat, zda není nabitá. Tedy vyndat zásobník, stáhnout závěr a zkontrolovat nábojovou komoru.
Když komisař uzná, že jste se zbraní manipulovali bezpečně, jde se do finále, a tím je střelba. Podle skupin budete střílet buď z krátké, nebo dlouhé palné zbraně. Můžete střílet buď z dlouhé malorážky, nebo z krátké kulové zbraně, tedy pistole nebo revolveru.
Malorážkou se střílí na 25 metrů, krátkou zbraní na 10, pouze u skupiny D je terč ve vzdálenosti 15 metrů a střílí se na něj z krátké zbraně.
Nejdříve se střílí tři nástřelné rány a pak pět již hodnocených. Počítají se zásahy do terče, kterých musí být dva až čtyři podle skupin, o které žádáte. Pokud se vám podaří do terče umístit požadovaný počet ran, je vyhráno a praktickou zkoušku jste absolvovali. Pokud ne, můžete ji jednou opakovat, a to do dvou měsíců od data neúspěšného pokusu. Poplatky za ni musíte uhradit znovu.

Zdravotní způsobilost
Po absolvování zkoušky vám komisař vystaví Doklad o osvědčení odborné způsobilosti žadatele o vydání zbrojního průkazu. K němu potřebujete ještě druhý doklad a tím je Posudek o zdravotní způsobilosti k držení zbrojního průkazu. Vystaví vám jej vás praktický lékař, ale není to automatické. Může vás poslat na psychologické vyšetření, na základě kterého vás uzná způsobilým, nebo ne.
Když se lékař vysloví kladně, stačí vám už jen dvě fotografie pasového formátu a můžete se vydat na stejné policejní oddělení, na kterém jste se přihlásili ke zkoušce.
Tam vyplníte Žádost o vydání zbrojního průkazu a odevzdáte ji s oběma dokumenty. Policie vám do 30 dnů zbrojní průkaz vydá a na jeho základě jste oprávněn držet střelnou zbraň nebo zbraně podle skupin uvedených v průkazu.

Rada k dobru
Zbrojní průkaz se vydává na pět let a nejpozději dva měsíce před vypršením jeho platnosti je jeho držitel povinen zažádat o vydání nového.
Policie již nemá povinnost vás na to upozornit a často se tedy stává, že držitel prostě zapomene. Policie však vás už nezapomene vyzvat, abyste odevzdal své zbraně, protože platnost vašeho průkazu skončila. A jste zase na začátku, tak pozor na to.
Navíc pokud neodevzdáte až do vystavení nového zbrojního průkazu po absolvování nového kolečka prověrek, vyšetření a zkoušek své zbraně, můžete být také stíháni za nedovolené ozbrojování.

***
Skupiny zbrojního průkazu
A - ke sběratelským účelům
B - ke sportovním účelům
C - k loveckým účelům
D - k výkonu zaměstnání nebo povolání
E - k ochraně života, zdraví nebo majetku
F - k provádění pyrotechnického průzkumu

Užitečné odkazy
http://www.mujglock.com/postup-jak-ziskat-zbrojni-prukaz.html
http://zbrane.kvalitne.cz/zbrojni-prukaz
http://forum.gunshop.cz

Finanční náklady
Odměna zkušebnímu komisaři: 300 Kč
Platba za zkoušku na střelnici: 500 až 1600 Kč
Platba praktickému lékaři: 300 až 400 Kč
Správní poplatek při vydání průkazu Policii ČR: 500 až 2500 Kč
Na odbornou literaturu pro přípravu za zkoušku: 80 až 250 Kč
Psychologické vyšetření: 700 až 1200 Kč
Přípravný kurz na střelnici: asi 1000 Kč za skupinu

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.