Přihlásit

Lesní zvěř ohrožují psi (Vlalašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Setkání se psy může mít pro spárkatou zvěř osudové následky, i když mezi nimi nedojde k přímému kontaktu," vysvětlil mluvčí meziříčské radnice Josef Beneš.
Stačí, když pes volně pobíhající po lese srnu, daňka nebo jelena vyruší a třeba i krátce pronásleduje. "Zvíře sice unikne, ale vydá mnoho energie, stává se náchylnějším k zápalu plic a může uhynout," přiblížil Pavel Škor, hospodář mysliveckého sdružení Jasenec-Police u Valašského Meziříčí.
Zdejší myslivci v letošní zimě našli ve své honitbě už několik zvířat, která podle všeho uhynula v důsledku předchozího štvaní. "Tyto úhyny jsou častější, než když pes zvíře strhne a usmrtí. I takové případy jsme však zaznamenali," řekl hospodář.
S neukázněnými návštěvníky lesa, kteří psy hecují k útoku na lesní zvěř, se potýkají i v samotném Valašském Meziříčí. "V honitbě v místní části Podlesí bylo nalezeno několik stržených kusů," potvrzuje referent lesního hospodářství zdejší radnice Miloslav Kývala.
"Vstupy do lesů jsou opatřeny tabulemi varujícími před rušením zvěře. Mnozí lidé ale zákazu nedbají nebo tabule dokonce ničí," upozornil Kývala.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.