Přihlásit

Západočeští policisté zabavili loni přes stovku zbraní (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeň
Přesně 113 zbraní pocházejících z různorodé trestné činnosti zajistila v loňském roce západočeská policie. Podle mluvčí Jolany Číhové se uvedená trestná činnost týkala především nedovoleného ozbrojování.
Je to nejvíce zbraní od roku 2005 a téměř o polovinu více než předloni. "V roce 2007 jsme zajistili 63 zbraní, v roce 2006 jich bylo 35 a rok před tím rovněž 35 zbraní," uvedla Číhová.
Co se se zajištěnými kousky vlastně děje? Podle Číhové jsou zabavené zbraně do dalšího rozhodnutí uloženy v policejních skladech.
Nejvíce zajištěných zbraní v západních Čechách pochází z války nebo z poválečného období. Jakou mají hodnotu, není jasné. "Policie hodnotu zbraní nezjišťuje," sdělila Číhová. Policie může přistoupit k zabavení zbraně, když bylo proti jejímu držiteli zahájeno trestní stíhání pro celou řadu trestných činů, jmenujme například vraždu, vlastizradu či obecné ohrožení.
Na jednotlivce, kteří jsou pro trestné činy jmenované zákonem potrestáni, se ani po výkonu trestu nehledí jako na bezúhonné, a na to, aby opět vlastnili zbraň, si musí ještě nějakou dobu počkat. Zákon udává minimálně jeden rok, výjimkou však není ani dvacet let. Pokud pominou důvody, pro které muži zákona zbraň odebrali, musí ji vlastníkovi vrátit zpět.
Plzeňští obyvatelé mají ještě dodnes v paměti zářijový objev zbraní v chatě ve čtvrti Na Výsluní. Při namátkové domovní prohlídce zde policisté zajistili šest kulometů, osm pušek, osm revolverů, jednu signální pistoli, jednu vzduchovku, dvě lovecké brokovnice, jednu expanzní zbraň, různé druhy střeliva, části různých střelných zbraní a náboje. Jejich vlastník uvedl, že je má pro sběratelské účely.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.