Přihlásit

Luxusní menu levně. Festival láká labužníky (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ústecký kraj
Vybrané lahůdky ze zvěřiny, ryb i dezerty, slušné ceny, jistota kvality také u nápojů. To vše až do konce února nabízí svým hostům kulinářská akce Grand Restaurant Festival. Do letošního 9. ročníku se zapojilo 88 restaurací z 34 měst Česka. Ochutnat speciality v Ústeckém kraji můžete v Hotelu Větruše v Ústí Labem a v Hotelu Ostrov u Tisé na Ústecku.
V Hotelu Větruše nyní hostuje šéfkuchař z Brna Radek Kotlán, který působil v Karlových Varech v hotelech Dvořák či Pupp. Menu o třech chodech, které Větruše v rámci festivalu nabízí, je jeho práce.
"Letos máme na Větruši toto menu: marinovaný mořský vlk s bazalkovým krémem, quinoou a řepou; jelení kýta, konopné semínko, pyré z pečené cibule a hlíva ústřičná plus pistáciový cheesecake s ovocným gelem a pečenou čokoládou," říká Kotlán.

Motto letošního ročníku festivalu zní: Superfood za super ceny
Kuchaři dostali za úkol uvařit ze superpotravin, což jsou suroviny rostlinného i živočišného původu, které mají blahodárné účinky na zdraví.
Výhodou festivalového menu je jeho cena. "V čase, kdy dáte za běžné kvalitní menu v pražské restauraci třeba dva tisíce korun, a zde jsou ceny od 250 do 600 korun, je to výhodné," vysvětluje Lukáš Uher z hotelu Větruše.
"Festivalová nabídka vždy vychází ze zadání akce. Letos je postavena na zajímavých regionálních produktech, ale samozřejmě je každý rok měníme. I my sami chceme vařit něco nového, zajímavého," tvrdí Uher.
Podobně to vnímá jednatel Hotelu Ostrov u Tisé na Ústecku Ondřej Kulič.
Jeho restaurace žije festivalem pátým rokem. Mezi nabízenými lahůdkami tu letos je restovaný filet makrely s červenou řepou, quinoou, wakame řasami i limetou.
Druhé menu tvoří jelení kýta s dýňovým pyré, brusinkový gel, kakaové boby, čokoláda a jako vděčnou sladkou tečku na závěr hotel nabízí batátové brownies, višňový krém a kokosovou zmrzlinu plus mandlový písek.
"Pro nás je to prestižní akce. Dostáváme zadání, kdy bychom menu připravit podle našeho standardu a užít nové suroviny. Takže mají zákazníci šanci naši kuchyni otestovat a my si vyzkoušíme novinky. Loni k nám třeba dorazili i návštěvníci až z Brna," tvrdí Kulič.
Loni se do akce za Ústecký kraj zapojil i hotel Kristin Hrádek na Děčínsku, letos však svoji účast vzdal. "Rozhodli jsme se jít jinou cestou. V Praze a dalších velkých městech to funguje trošku jinak než zde," řekl provozní hotelu Jiří Rippl.

***

NABÍZENÉ MENU
Hotel Ostrov:
- restovaný filet makrely, červená řepa, quinoa, wakame řasy, limeta
- jelení kýta s dýňovým pyré, brusinkový gel, kakaové boby, čokoláda
- batátové brownies, višňový krém, kokosová zmrzlina, mandlový písek
Hotel Větruše:
- marinovaný mořský vlk s bazalkovým krémem, quinoou a řepou
- jelení kýta, konopné semínko, pyré z pečené cibule a hlíva ústřičná
- pistáciový cheesecake s ovocným gelem a pečenou čokoládou

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.