Přihlásit

Myslivečtí trubači v pilné přípravě na národní soutěž (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ouverturou Národní soutěže mysliveckých trubačů, která proběhne ve dnech 19. -21. června 2009 na hradě Křivoklát, v kolébce české myslivosti, byl tradiční celostátní seminář. Organizátor letošní soutěže, Společnost hájovny Křiniště, jej připravil ve spolupráci se SOUL Křivoklát-Písky, s laskavou podporou Lesy ČR, s.p., časopisu Myslivost a Ministerstva kultury České republiky.
Na šest desítek trubačů rozdělených do pěti skupin podle ladění nástrojů a jednotlivých hlasů se samostatnou sekcí začátečníků, pilně nacvičovalo ve dnech 9. -11. ledna v několika lekcích povinné soutěžní skladby. To vše pod odborným dohledem renomovaných lektorů nominovaných Trubačskou školou J. Selementa při ČMMJ. Všichni účastníci obdrželi oficiální notový part a také CD s akustickou nahrávkou skladeb. Odvezli si mnoho zážitků, invence a motivace pro další přípravu v domácích podmínkách. Vlídné prostředí s ochotným servisem vytvořil ředitel učiliště ing. Dlohoš se svým týmem. Patřil do něj i student SOUL D. Vrba, který, kromě organizační pomoci, absolvoval se svými kolegy z jiných středních lesnických škol a učilišť i výukovou část. Bez nadsázky lze konstatovat, že na Křivoklátě se připravují nejen zdatní mechanizátoři lesní výroby, truhláři a další odborníci, ale zároveň i dobří myslivečtí trubači. Finále semináře tvořil nácvik koncertu, které všechny účastníky spojil do tří pestrých souborů. Výsledkem byly v podvečerních hodinách charitativní koncerty přednesené vnímavým posluchačům v sociálním ústavu Leontýn a paralelně v premiéře v ústavu Zvíkovských "Kytiček".
Těžko popsat spontánní emoce a reakce zdravotně postižených klientů těchto ústavů na působivou loveckou hudbu. Již první tóny v citlivé režii vtáhly většinu posluchačů do děje. Ano, koncerty měly svůj příběh, ve kterém nechyběl tradiční hon v krásných kalendářích a obrázcích zvěře věnovaných redakcí časopisu Myslivost, včetně pasování krále a královny honu. Odezva na loveckou hudbu a koncerty dostane i výtvarnou podobu, je naším přáním, aby díla handicapovaných klientů ústavů, tvořená v návaznosti na nové prožitky, byla součástí výstavy obrazů s tématem přírody a myslivosti, kterou organizátoři připravují v rámci národní soutěže trubačů na Křivoklátě. Je zřejmé, že z prvních kontaktů se rodí nová tradice v podobě trvalejší, vzájemně obohacující spolupráce. Účastníci semináře se zapojili i do programu Tříkrálového večera, kde předvedli své umění ve zcela zaplněném kostele sv. Petra na Křivoklátě, někteří stihli vystoupit i na závěr výřadu excelentní naháňky v revíru spravovaném ctitelem mysliveckých tradic na Křivoklátsku K. Breníkem. Současní myslivečtí trubači již nejsou uzavřenou skupinou, která se věnuje hudebním tradicím lovu a myslivosti pouze na mysliveckých akcích. Vystoupili z chrámu lesních samot a lečí, aby zprostředkovali krásu lovecké hudby v příjemných vibracích s libozvučnou barvou tónů lesních rohů oblažující duše posluchačů i nemyslivcům, hendikepované občany nevyjímaje. Aby jinou formou přiblížili přírodu, zvěř, jejích chov a ochranu, jíž je lov jen doprovodnou, nezbytnou součástí.
V naději, že se v důsledku zážitků plynoucích ze setkání s živou loveckou hudbou vymaní z moci současných veřejných, pohodlných a ne příliš lichotivých pohledů na myslivost. V rámci semináře proběhly také zkoušky trubačské dovednosti v rámci stanovené kategorizace, po kterých několik úspěšných trubačů získalo novou "kvalifikaci" pro stupeň Trubač -začátečník a pro stupeň Trubač - mírně pokročilý. Je zřejmé, že mise mysliveckých trubačů do Křivoklátských hvozdů a k jejich obyvatelům byla všestranně úspěšná.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.