Přihlásit

Tularemie je i na Třebíčsku (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíčsko
Výskyt nebezpečné tularemie, kterou mohou na člověka přenést hlodavci, nabírá na Vysočině na obrátkách. Ohniska nákazy byla v poslední době lokalizována na Jihlavsku a Žďársku. Nákaza se objevila i na Třebíčsku. "Výskyt tularemie jsme zaznamenali na podzim loňského roku. Jednalo se o dva případy," informovala hygienička Hana Pavlasová. Průběžně se toto onemocnění objevuje v okolí Náměště nad Oslavou již od roku 2004.
"Oba kusy byly zastřeleny při honu. Poté, co ulovená zvěř prošla veterinární kontrolou, byly zjištěny nakažené kusy v okolí Jasenice, Naloučan a Čikova. Za dobu, co se myslivostí zabývám, si pamatuji pouze dva případy, kdy se touto nemocí nakazili lidé," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku se sídlem v Třebíči Josef Venhoda. "Pokud se někde v revíru zvěř s nemocí objeví, je tato oblast pod stálým dohledem myslivců a je i pravidelně kontrolována veterinářem," ujistil jednatel.

Nakažené zvíře ztrácí plachost
Původcem tularemie je bakterie Francisella tularensis. Její nebezpečí spočívá v extrémně nízké infekční dávce, snadném použití (třeba ve formě kapének), schopnosti způsobit vážné onemocnění a v neléčených případech i smrt, a to i u člověka.
Tularemie se vyskytuje převážně u zajíců a volně žijících hlodavců, jako je krtek, ondatra, veverka, myš a krysa. Sáním na nemocných zvířatech se mohou infikovat i klíšťata nebo komáři. Onemocnění se u člověka projevuje vysokou teplotou, malátností, celkovou únavou a může dojít i ke zduření uzlin.
Nakažené zvíře ztrácí svou přirozenou plachost a může se chovat zmateně, u chronické formy poté dochází k vyhublosti, zvětšení a zhnisání mízních uzlin. "Pozor by si měli dávat především pejskaři, kteří se svými čtyřnohými miláčky chodí do přírody. Zdravý zajíc ve svém přirozeném prostředí psu normálně uteče. Pokud jej však pes uloví, není to úplně v pořádku," varoval pracovník krajské veterinární správy Božek Vejmelka. To stejné platí i o nepoctivých řidičích. "Pokud se povede nějakému motoristovi usmrtit zajíce, měl by to ohlásit místnímu mysliveckému spolku. Rozhodně by jej neměl konzumovat," dodal Vejmelka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.