Přihlásit

Berounka poskytla útočiště stovkám vodních ptáků (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ornitologům nahrávalo hlavně mrazivé počasí posledních dnů. Většina vodních ptáků se totiž musela stáhnout na nezamrzající toky a zimoviště v Plzni na Berounce patří k vyhlášeným. Podle Karla Makoně ze Záchranné stanice živočichů v Plzni jsou na zimovišti vedle labutí a divokých kachen k vidění také vzácné druhy ptactva - morčáci, kormoráni či chocholačky.

Stovky vyhladovělých ptáků mají samozřejmě i velkou spotřebu. Pracovníci plzeňské záchranné stanice je chodí každý den přikrmovat. Týdně na zimoviště navozí až pět pytlů ječmene. Ornitologové také každý den odečítají kroužky a dělají kontrolní náběry vzorků. "Zajišťujeme směsný vzorek, což je trus od kachen, labutí a jiných zimujících ptáků. Necháme jej vyšetřovat na salmonelu, ptačí chřipku a ptačí parazity," vysvětluje Makoň.

Zimoviště využijí i základní školyDíky kroužkům ornitologové zjišťují, odkud a kam ptáci migrují, ale i kolik jich je, kolika let se dožívají, kde hnízdí a jaké mají problémy. "V této lokalitě už to realizujeme od roku 1997. Od té doby jsme získali poměrně cenné informace a data, podotýká Makoň.

Situaci na Berounce se snaží využít i základní školy. Hejno zimujících ptáků přímo vybízí k praktickým hodinám přírodopisu. Žákům jsou navíc k dispozici i podrobné informační panely.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.