Přihlásit

Čtyřkolkáři ničí porost a nahánějí březí zvěř, stěžují si myslivci i strážci lesů (MF DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dlouhé měsíce bojují s bezohlednými motoristy například členové mysliveckého sdružení Chřibsko. "Jezdívají po lesích i zasetých polích. Přitom se baví tím, že nahánějí bezmocnou zvěř, která má za sebou v současné době nejtěžší část roku. Navíc jsou mezi nimi i březí srny," podotkl myslivec a hospodář sdružení Jan Buksa.
Řidiči, kteří jezdí na strojích maskovaní a navíc bez registračních značek, nemají respekt ani před mysliveckou stráží. Ta má ze zákona povinnost chránit honitbu a dbát na to, aby se v ní dodržovaly zákony. "Čtyřkolkáři na ně najíždějí a nic si z nich nedělají," podotkl Buksa. Problémy s bezohlednými šoféry přitom nemají jen myslivci nebo zemědělci, kterým ničí zaseté plodiny. "V mikroregionu Chřibsko jsme začali v zimě vytvářet běžecké stopy. Jezdci na čtyřkolkách nám je však okamžitě zničili," povzdechl si předseda mikroregionu a starosta Kostelan Jan Petřík. Vytvoření kvalitních běžeckých tras, pro které nechal mikroregion vytisknout podrobné turistické mapy, navíc stojí podle Petříka tisíce korun. "V porovnání s myslivci nebo lesníky to samozřejmě není taková ztráta, ale i tak nám to vadí. Jedno projetí takové trasy nás stojí okolo tří tisíc korun, pokud padá sníh, musíme nechat trasu upravit několikrát," konstatoval Petřík.
Také proto kontaktovali zástupci mikroregionu Chřibsko státní policii. "Slíbili nám, že sem budou jezdit častěji na kontroly," sdělil Petřík.
V případě, že lidé na bezohledné čtyřkolkáře narazí, měli by přivolat policii.
"Pokud jezdí po polní cestě, musejí dodržovat zákony o pozemní komunikaci. Musí mít stroj ve správném technickém stavu a nesmí mu chybět ani registrační značka," upozornil zástupce vedoucího dopravního inspektorátu Antonín Horák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.