Přihlásit

Kazaši křísí tradici lovu s orly (zpravy.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Kazachstán má za sebou tradiční loveckou soutěž, v níž zdejší "berkuči" - obdoba sokolníků - předváděli své umění s orly skalními. Lov pomocí těchto dravců má kořeny v historii Kazachstánu. Tradici Kazaši obnovili po rozpadu SSSR, snaží se s ní i čelit úbytku populace orlů.

Kazašských "berkuči", jak se říká lidem, kteří svůj život zasvětili chování a výcviku orlů skalních, jsou v patnáctimilionové zemi uprostřed Asie jen desítky. Na loveckou soutěž se sjeli se svými orly do středokazašského města Karkaralinsk. Zdrojem všech snímků je Reuters. Fotografie zvětšíte kliknutím.

Zájem Kazachů o tradici berkuči roste od roku 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz. Poté, co Kazachstán získal nezávislost, zmizeli úředníci z Moskvy, kteří pradávný zvyk kočovníků potírali jako elitářský sport.

Jde ale o víc než sport nebo návrat k tradici: podle kazašské pobočky Programu ochrany životního prostředí Země - projektu pod hlavičkou OSN - v letech 1993 až 2003 zaznamenala kazašská populace orlů skalních pád na pouhou čtvrtinu někdejšího množství těchto ptáků. Podpora berkuči je součástí osvěty OSN, která má pomoci k záchraně kazašské populace orlů.

Jedním z center berkuči nejprve byla vesnice Núra poblíž hranic s Čínou. Ještě v roce 2004 tu podle BBC News žila asi třetina z tehdejších čtyř desítek vyznavačů berkuči v celém Kazachstánu. Vesnici ale v roce 2006 srovnalo se zemí zemětřesení.

Kazaši se nicméně nevzdali. Ostatně, zatímco v Česku má muž zasadit strom, postavit dům a zplodit syna, skutečnému Kazachovi přísloví velí "mít rychlého koně, loveckého psa a smrtícího orla skalního".

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.