Přihlásit

Policie loni na Vysočině zkontrolovala přes sto honů (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při nich zjistili porušení zákona o zbraních a střelivu v pěti případech. Jednou byl dokonce spáchán trestný čin. Nejvíce si policisté posvítili na lovce na Třebíčsku, kde dohlíželi na 43 honů.
"Ani jednou jsme nezjistili porušení zákona," informovala třebíčská policejní mluvčí Marcela Lavická.
Naopak nejméně pozornosti věnovali policisté honům na Žďársku. Za čtyři uplynulé měsíce se byli podívat pouze na pět akcí, což je o 38 méně než na Třebíčsku.
"Pro někoho nejsou tyto akce tolik prioritní, jako například bezpečnost v dopravě," vysvětluje brněnská policejní mluvčí Soňa Svobodová. Kontroly myslivců nejsou zřejmě prioritní ani pro jihlavské policisty, protože ti se za celou mysliveckou sezonu vydali zkontrolovat devět honů. Přistihli však jednoho hříšníka, který neměl průkaz ke zbrani.

Vážný případ
"Dostal blokovou pokutu 500 korun," sdělila jihlavská policejní mluvčí Jaroslava Slavíková. Zda jde o dostatečný počet kontrol, je otázkou. Jisté ale je, že na Jihlavsku se během loňské lovecké sezony stal případ, který patří mezi čtyři nejvážnější v rámci celé republiky. Při lovu na kachny v Knínicích byl do hlavy postřelen myslivec Igor Novák. Musel být operován a dodnes nevidí na jedno oko.
"Případ je šetřen jako trestný čin. Kriminalisté zjišťují, kdo myslivce postřelil, ale zatím konkrétní osobu nemají," sdělila Slavíková.
Na Pelhřimovsku vyrazili policisté na 29 kontrol. Prověřili celkem 324 myslivců a zjistili porušení zákona ve čtyřech případech.
Na Havlíčkobrodsku zkontrolovali policisté 17 honů. Požití alkoholu před honem policisté nezjistili ani u jednoho myslivce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.