Přihlásit

Plošné léčení zaručuje lepší zdravotní stav zvěře (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třeboňsko
Zimní období znamená pro myslivce i na Jindřichohradecku starost o zvěř, ale také bilancování a zábavu.
Letošní zima zatím podle mínění některých myslivců zvěři problémy nepůsobí. "V této době máme každoročně spoustu práce. Zejména přikrmujeme srnčí, zajíce, černou zvěř, všechno, co v dané lokalitě žije," vysvětlil hospodář Mysliveckého sdružení Břilice Zdeněk Mráz. Dodal, že se se zvěří u krmelců zároveň přiživí i drobné ptactvo, které tu zůstává přes zimu.
Pokud chce někdo lesní zvěři či ptactvu přilepšit, měl by dbát na to, aby byla potrava nezávadná, třeba starý chleba nebo zbytky zeleniny či jablka nesmí být plesnivé.
Na přelomu ledna a února podávají myslivci, podle Zdeňka Mráze nejen na Třeboňsku, léčivo proti nemocem, kterými zvěř nejčastěji trpí. Léčivo je určeno zejména pro spárkatou zvěř, srnčí, dančí a vysokou.

Léčení zvěře
"Letos jsme objednali například léčivo refandazol, které je přimícháno do granulované směsi. Dáváme je do vytipovaných krmelců, které nejčastěji zvěř navštěvuje," upřesnil Zdeněk Mráz.
Účinek léku, který si hradí sdružení ze svých peněz, bývá podle jeho slov podpořen tím, že je v daném období podáván celoplošně, tedy zároveň i v sousedních honitbách. Někteří zástupci zdejších mysliveckých sdružení, jejichž honitby dosahují ke státním hranicím, chtějí ohledně zdravotní prevence zvěře zlepšit také spolupráci s rakouskými kolegy.

Lov a zábava
V této době se myslivci soustřeďují na lov černé zvěře, která je v poslední době hojně rozšířená a působí škody na polích. "Teď střílíme hodně selata a lišky, protože jsou hlavním predátorem veškeré drobné zvěře, a navíc přenášejí nemoci. Takže se loví i z požadavku státní veterinární správy, které je předáváme na rozbory, zda nemají vzteklinu," vysvětlil Mráz.
Nejobávanější nakažlivá nemoc vzteklina je v současné době téměř zažehnána díky pravidelné vakcinaci jak leteckou formou, tak roznášením na méně dostupná místa.
Kvůli nedávným mrazům zvěř podle některých myslivců nestrádala. Za nepříjemné pro ni však považují, když chodí lidé v době mrazů přes pole na procházku s volně pobíhajícími psy a zvěř plaší.
Významnou událostí bude pro myslivce z celého okresu právě tuto sobotu bál v kulturním centru Roháč. Na tom, že bude poprvé po 25 letech opět v Třeboni, se dohodli hospodáři mysliveckých sdružení z Českovelenicka, Suchdolska, Chlumecka, Třeboňska a Lomnicka.
"Vždycky se těším na myslivecký ples kvůli zvěřinové tombole," svěřil se gurmán Jiří Miksa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.