Přihlásit

Nelegální zbraně lze beztrestně předat policii do konce července (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Umožňuje nelegálně držené střelné zbraně beztrestně odevzdat policii. Amnestie vstupuje v platnost v souvislosti s nabytím účinností novely zákona o zbraních," informoval Karel Štohanzl, vedoucí Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie východočeského kraje.
Příslušné ustanovení zákona uvádí, že trestnost nedovoleného ozbrojování zaniká u osoby, která bez povolení přechovávanou zbraň předá do 31. července 2009 dobrovolně do úschovy kterémukoliv útvaru policie.
Ten o převzetí vydá potvrzení. Týká se to zbraní kategorie A (například samočinný samopal), B (například samonabíjecí pistole nebo revolver) a C (většina loveckých zbraní, nebo hlavní část zbraně této kategorie, jako třeba hlaveň).
"Občan, který odevzdal zbraň uvedených kategorií nebo její hlavní část, může ve lhůtě dvou měsíců ode dne jejího předání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících jej k držení této zbraně," poznamenal Štohanzl.
Podle něho pokud občan nepožádá o vydání uvedených dokladů, pak podle zákona lze převést vlastnictví ke zbrani na jiného oprávněného držitele.
Občané mohou také požádat příslušný útvar policie o znehodnocení nebo zničení zbraně, případně o výrobu řezu zbraně. Kromě toho mohou rovněž požádat o předání zbraně podnikateli v oboru zbraní za účelem jejího prodeje nebo úschovy.
Podrobné informace podají pracovníci odborů a oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál.
V policejních evidencích bude prověřeno, zda odevzdaná zbraň nebyla ztracena nebo odcizena.
Dále se bude zkoumat, zda se zbraní nebyl spáchán v minulosti trestný čin.
Základním předpokladem k držení zbraní kategorií A, B, C u fyzických osob je být držitelem zbrojního průkazu. Karel Štohanzl připomněl, že úsek zbraní u policie od 1. ledna 2009 funguje na základě nového územního členění Policie ČR.
Pod královéhradecké krajské ředitelství již nespadají bývalé okresy Semily a Havlíčkův Brod. Byly zřízeny Odbory služby pro zbraně a bezpečnostní materiál pro Královéhradecký a Pardubický kraj.
Pod ně, jako oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, spadají pracoviště dnes již neexistujících okresních ředitelství policie.
"Pokud tedy občan odevzdá zbraň například na policii v Novém Bydžově, ta bude odtud předána na Oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál Hradec Králové, sídlící v hradeckých Malšovicích," vysvětlil Karel Štohanzl.
Při poslední zbraňové amnestii před šesti lety bylo v celé České republice odevzdáno přes čtyři tisíce zbraní. Na území tehdejší východočeské policejní správy majitelé předali policii 536 zbraní, nejvíce na Královéhradecku (87 kusů) a Rychnovsku (72).

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.