Přihlásit

Únor v myslivosti je měsícem klidu zbraní (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dle průběhu počasí doplňují myslivci do krmelců čerstvé seno, přiměřené množství jadrných krmiv a kukuřičnou siláž či jetelovou senáž. Pro přikrmování je nutné používat stále stejné kvalitní krmivo, protože spárkatá zvěř patří mezi přežvýkavce a ta vyžaduje stálost a pravidelnost potravy, protože trávení u ní probíhá prostřednictvím bachorových bakterií. Jadrných i objemných krmiv je díky probíhající likvidaci chovů skotu a prasat na venkově nadbytek, ceny krmiv proti loňskému roku jsou o 40 % nižší.
Volba správných krmiv rozhoduje o škodách na lesních porostech, suchá krmiva podporují jejich vznik. Myslivci kontrolují příjem medikovaného krmiva proti vnitřním a vnějším parazitům srnčí zvěří. Zejména střečkovitost se v poslední době opět rozšiřuje, a tak je nutno zajistit co neefektivnější přeléčení, kterého zle docílit jen za dostatečné sněhové pokrývky, kdy zvěř navštěvuje přikrmovaní zařízení častěji.
Spárkatá zvěř se stále pohybuje v tlupách, které mohou mít i několik desítek kusů. To však není projevem přemnožení zvěře, jak se mylně domnívají ekologičtí aktivisté. Jedná se o přirozené chování, které má pomoci zvěři přežít dlouhé zimní období. Pokud na polích zrovna neřádí zdivočelí motorkáři a čtyřkolkáři, můžeme při otepleních pozorovat honcování zajíců. Srncům viditelně rostou parůžky. V těle samic spárkaté zvěře se vyvíjejí mláďata.
V průběhu zimy zvěř ztratila hodně tukových zásob, proto je nutné udržovat v honitbách klid. Zvěři nejvíce škodí lidská bezohlednost. Volně pobíhající psi a motorkáři nutí zvěř k dalšímu výdeji energie. Často rušené kusy pak podléhají celkovému vysílení či na záněty dýchacího ústrojí. Stále narůstá provozování adrenalinových sportů v přírodě. Policejní kontroly za čtyři měsíce uplynulé lovecké sezóny se účastnili 1509 akcí a z více než 22 tisíc zkontrolovaných účastníků lovů zjistili policisté alkohol jen u 22 z nich. Při kontrolách řidičů na silnicích je zjišťováno číslo desetinásobně větší.
Ekologičtí aktivisté se snaží u veřejnosti vyvolat mylný dojem o plošném přemnožení spárkaté zvěře, čímž se snaží o diskreditaci nového Zákona o myslivosti a o zviditelnění svých aktivit. V Dolním Rakousku byl povolen odstřel káňat a jestřábů v zájmu ochrany drobné zvěře a chráněných druhů. Výsledky "vlčích hlídek" opět potvrdily, že ani v právě ukončené lovecké sezóně nebyl potvrzen žádný případ pytláctví velkých šelem. Hlídky nalezly několik újedí na přemnožené lišky, které zaměnili za újedě na velké šelmy.
V roce 2007 bylo na Slovensku dle Zelené zprávy 2008 uloveno 123 vlků a 25 medvědů a jejich početní stavy jsou hodnoceny jako velmi vysoké. Lidé z Šumavy se v petici "Zachraňme Šumavu" bouří proti důsledkům nezodpovědné činnosti ekologických aktivistů, které vedlo k přemnožení kůrovce, který likviduje cenné partie Národního parku Šumava a rozšiřuje se do sousedního Německa.
Jiří Šilha

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.