Přihlásit

Myslivci brzdí stavbu cyklostezky (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumice
Záměr stavby nové cyklostezky mezi Šumicemi a Nezdenicemi za osm milionů korun je v ohrožení kvůli tamním myslivcům. Ti poukazují na několik možných omezení, kterým by zvěř byla vystavena.
"Zástupce Mysliveckého sdružení a honební společnosti Šumice Milan Pipal podal námitky proti vydání územního rozhodnutí, a to z důvodu ohrožení zvěře hlukem a provozem na cyklostezce a odříznutím od vodního zdroje," vysvětlil starosta Šumic Josef Bartoš.
Myslivci požadují vytvoření čtyř napajedel pro zvěř a vysázení a ozelenění ochranného pásu podél cyklostezky z jižní strany. Zástupci obce společně s projektantem zapracovali svoje připomínky do projektu a územního plánu. "Stavba, na kterou jsme obdrželi dotaci ve výši pět milionů korun, je ale i nadále ohrožena. Pan Pipal totiž zdůraznil, že jako zplnomocněný zástupce mysliveckého sdružení se bude odvolávat proti vydání územního rozhodnutí," dodal Bartoš.
Milan Pipal potvrdil, že na svém stanovisku trvá a že neexistují okolnosti, které by jeho přesvědčení zvrátily.

Zvířata by měla omezený přístup k Olšavě
"Lokalita, kde by se měla cyklostezka nacházet, je z přírodovědného hlediska velice cenná. Nachází se tam mimo jiné množství vzrostlých keřů a stromů. Také zvířata, která se v té oblasti nachází, se chodí napájet právě ke korytu řeky Olšavy, která tam protéká. Provoz cyklostezky by zvířata plašil a prakticky jim znemožnil přístup k vodě," argumentuje Pipal.
Jak připustil, proti cyklostezce nemá výhrad, ovšem za předpokladu, že by vznikla na pravém, tedy opačném břehu Olšavy, kde se nachází například i železnice.
"Pan místostarosta i starosta nechtějí na tuto variantu přistoupit, protože změna projektu by pro ně znamenala další práci," vysvětluje Pipal. Poslanec Parlamentu ČR a zastupitel Šumic Ludvík Hovorka se spíše přiklání na stranu rebelů.
"Osobně bych cyklostezku viděl raději na pravém břehu Olšavy, tak, jak navrhuje Milan Pipal. Domnívám se totiž, že trasu nebudou využívat jen cyklisté, ale i majitelé motorek a čtyřkolek. Na druhé straně chápu i starostu, který musel absolvovat zdlouhavá jednání s majiteli pozemků a další úřední řízení. Změna projektu by pro něj znamenala další sáhodlouhá jednání a absolvování kolotoče úředních úkonů a povolení," komentoval stávající situaci Hovorka.
Odborníci mají pro postoj ochránců přírody pochopení. "Výstavba cyklostezky skutečně může ekologickou stabilitu přírodní lokality vážně ohrozit. Zvláště pak tehdy, pokud se tam nachází specifické druhy živočichů a rostlin," připouští Květoslav Fryšták z uherskohradišťského odboru životního prostředí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.