Přihlásit

Zbraňová amnestie zabírá (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřice
Sedm. Tolik střelných zbraní od začátku měsíce odevzdali lidé v rámci tzv. zbraňové amnestie na Policii České republiky, Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v Litoměřicích. Za první týden přitom přibyly do policejního trezoru v Eliášově ulici pouze krátké střelné zbraně, většinou ráže 7,65 mm. Poslední, kterou přinesl její majitel v pondělí dopoledne, však byla "devítka" Parabellum P-38. Přesně taková, jak ji většina z nás zná z filmů z druhé světové války, kdy ji ve výzbroji měl německý Wehrmacht.

Už první den měli přírůstek
"Na našem oddělení zažíváme během posledních let už třetí amnestii. Překvapilo nás, že už první den přišel někdo zbraň odevzdat. Při těch předchozích sem lidé začali chodit až po několika dnech. Přinesli jednu zbraň, počkali týden čtrnáct dní a přinesli další...," hovoří o svých zkušenostech policisté z litoměřického oddělení. Koneckonců, čas mají ti, kteří chtějí předat dosud nelegálně drženou zbraň beztrestně policii, až do poloviny roku.
"Dne 1. února 2009 nabyl účinnost novelizovaný zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu. Od tohoto dne až do 31. července 2009 platí pro všechny občany, kteří přechovávají nelegálně drženou zbraň, lhůta, ve které mohou beztrestně a dobrovolně předat zbraň do úschovy policii. Při převzetí této zbraně po nich policie nebude požadovat vysvětlení o jejím nabytí. Jedná se o zbraně kategorie A, B nebo C," vysvětluje tisková mluvčí policie v Litoměřicích Alena Romová. Po odevzdání nelegálně držené zbraně má přitom občan možnost využít dvouměsíční lhůty k tomu, aby si opatřil ke zbrani příslušné doklady, o které můžete požádat a které ho budou opravňovat k držení této zbraně nebo její hlavní části.
Pokud o vydání příslušných dokladů občan nepožádá, nebo mu je policie nevydá, může tuto zbraň převést do vlastnictví jiného oprávněného držitele, nebo může příslušný útvar policie požádat o povolení ke znehodnocení, zničení, případně k výrobě řezu této zbraně. Může však využít i třetí možnosti a požádat policii o předání zbraně podnikateli v oboru zbraní a střeliva za účelem jejího prodeje nebo úschovy.

Novinky v zákonu o zbraních a střelivu
Novela zákona přináší v případě přestupku možnost policistům ho projednat v blokovém řízení a uložit pokutu do 5000 Kč. Nově se registrují signální zbraně pro signální náboje ráže větší než 16 mm, přičemž dříve to bylo 19mm.
Například platnost nákupního povolení pro střelnou zbraň zaniká, není-li využito do 12 měsíců ode dne vydání. Předtím byla rozhodující platnost zbrojního průkazu.
Žadatelé u skupiny C, což jsou zbraně pro lovecké účely, předkládají pouze platný lovecký lístek, nikoliv pojištění ve smyslu zákona o myslivosti. Nově lze zbrojní průkaz skupiny D k výkonu povolání vydat žáku střední školy nebo odborného učiliště staršímu 18 let, pokud je v osnovách zahrnuta výuka puškařského oboru nebo střeliva. Nová je také specifikace lovecké zbraně - střelné zbraně, určené k lovu zvěře odstřelem podle zákona o myslivosti.
Diskutujte nawww. litomericky.denik. cz/novelazbrane

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.