Přihlásit

Strážnice rozhodne o oboře (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strážnice, Radějov
Nejdříve spor o orchideje, které spásají daňci, pak omezení vstupu pro návštěvníky lesa či nezákonné oplocení soukromých luk a nakonec vybíjení přemnožených daňků. Tyto problémy provázejí už několik let radějovskou oboru. Strážnice nyní vyzvala prostřednictvím internetové diskuze své obyvatele, aby rozhodli, co bude se třemi sty hektary městského lesa, které jsou součástí obory. Nájemci obory, bývalému většinovému vlastníkovi společnostiHamé Babice Leoši Novotnému, hrozí, že přijde o nejlepší část lesa.
Město navrhuje tři možnosti. "První je, že Strážnice z obory vystoupí, jako druhá varianta se naskýtá prodej lesů a třetí možností by mohl být pronájem Lesům České republiky," vyjmenovává strážnický web. Poslední dva návrhy už ale vadí lidem ze Strážnice. Většině diskutujících se totiž nelíbí přístup současného nájemce obory Leoše Novotného.
"Uvědomte si, prosím, všichni jednu věc, pronájem Lesům ČR je pokračováním pronájmu panu Novotnému," komentuje situaci například diskutující Kral a pokračuje: "Pokud by byl les na čtyři roky Lesům pronajat, získal by tento pán čas na to, aby mohl lobbovat na patřičných místech, a za pár let by zde znovu byla nabídka na prodej." Podobný názor má i diskutující pod jménem Gapa. "Všeobecně se ví, že Lesy ČR a pan Novotný jedno jsou, a tedy pronájem městského lesa Lesům České republiky je pokračováním v jejich devastaci," míní.
Někteří z lidí odkazují na postup Radějova, který také vlastní část lesa v oboře. "Myslím, že by se mělo postupovat ve shodě s Radějovem, který dal výpověď a prodávat nic nebude," napsal Jano. Právě Radějov, který je vlastníkem šedesáti hektarů lesa v oboře, už o něm rozhodl. "Dali jsme výpověď z honitby, ta by měla vypršet k poslednímu březnu," informoval starosta Radějova Stanislav Knitl. Podle něj nemá obec žádný důvod, proč by měla uzavřít další smlouvu o honitbě. "V každém případě my tu smlouvu neobnovíme," reagoval starosta.
Osud strážnického lesa se definitivně zpečetí příští pondělí na zastupitelstvu Strážnice. "Každá varianta má své pro i proti, hodně ale záleží na tom, jak se k tomu postaví zastupitelé. Osobně mám pocit, že převládá názor dotáhnout do konce výpověď a z obory vystoupit," domnívá se starosta Strážnice Risto Ljasovský.
Pokud zastupitelstvo tuto variantu opravdu odsouhlasí, nájemce obory Novotný tak přijde o tři sta šedesát hektarů lesa, což je téměř čtvrtina obory. Strážnický a radějovský les je přitom podle oborníka radějovské obory pro honitbu Lubomíra Novotného velmi kvalitní.
"Je to nejlepší část obory. Byla by to celkem dost velká ztráta, která by chyběla. Zvěř tam má totiž příhodné podmínky pro život," komentoval Novotný.
Vyjádření nájemce obory Leoše Novotného, ani společnosti Lesy České republiky se nepodařilo do uzávěrky Slovácka získat. Oborník Lubomír Novotný však předpokládá, že současný nájemce se bude snažit celou situaci vyřešit tak, aby obora zůstala zachována v plné velikosti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.