Přihlásit

Ohrožují cyklisté životy divoké zvěře? (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumice
Je rok 2012 a cykloturisté si užívají nerušenou jízdu po konečně dobudované síti cyklostezek. Rádi by přes Brod pokračovali až dál za Bojkovice. V Šumicích však stezka končí a začíná až u Nezdenic. Tak až takový hororový scénář může potkat příznivce cykloturistiky, pokud bude ekolog Milan Pípal ze Šumic trvat na přepracování projektu nové cyklostezky a stížnostmi a námitkami sabotovat letité snahy místní radnice.
Co se vlastně v Šumicích stalo? V rámci budování dálkových cyklostezek se mělo letos začít s výstavbou cyklostezky spojující Šumice a Nezdenice. Změnu územního plánu nutnou pro stavbu stezky odsouhlasili zastupitelé již před dvěma lety. Radnice dokončila projekt, dotáhla do konce složité vykupování pozemků a uspěla i v boji nejtěžším. Podařilo se jí získat pětimilionovou dotaci na výstavbu, ale...
Téměř v poslední chvíli, jen pár týdnů před tím, než se koplo do země, však na scénu vstoupil Milan Pípal ze Šumic. Uspořádal petici a sháněl podpisy pro nápad vybudovat stezku na druhém břehu Olšavy. K tomu využil i práva různých odvolání a podávání námitek.
"Proti cyklostezce nemám výhrad. Měla by ale vést spíše na druhém břehu Olšavy, kde se nachází například i železniční trať. Cyklostezka by totiž v případě dodržení stávajícího návrhu mohla vážně poškodit krajinu a ohrozit i život zvířat, která se tam vyskytují," píše v protestní petici pracovník Státní správy lesů a rybářství při Krajském úřadě Zlín Milan Pípal. V dopise také argumentoval, že zastupuje více než dva tisíce myslivců, členů honební společnosti.
Osobní vyjádření Milana Pípala se však redakci nepodařilo získat, na svém pracovišti nebral telefon.
Na nápadu postavit cyklostezku na druhé straně není nic špatného. Jistě by to mělo i své výhody. Jenže možná ani on neví, že tento požadavek je téměř nesplnitelný. "Jen změna územního plánu by stála desítky tisíc. A nový výkup pozemků? I kdyby nebyly problémy, trvalo by to měsíce nebo i roky," sdělil Josef Bartoš, starosta Šumic, proč by se projekt měnit neměl. V uvažovaném prostoru je totiž více než 40 majitelů. Několik z nich jsou cizinci, další pak desítky let mrtví. A hned tři pozemky vlastní majitel, se kterým už šumická radnice neúspěšně vyjednávala při stavbě cyklostezky z Brodu. A kvůli tomu, že k dohodě nedošlo, musí být cyklostezka v jednom úseku o půl metru užší. "Nemyslím si, že po minulých zkušenostech bychom došli ke shodě," míní Bartoš.
Když se i veřejnost dozvěděla, že nejde jen o změnu břehu, ale v ohrožení je celá výstavba, začaly se dít věci. "Myslivecká sdružení ze Šumic a Nezdenic se od snah pana Pípala distancovala a na úřad mi denně chodí dopisy od lidí, kteří chtějí svůj podpis z petice odvolat," dodal Bartoš.
Největší problém jsou však finance. Pokud se stavba neuskuteční letos, dotace se musí vrátit. "A bojím se, aby nám někdy ještě někdo nějakou dotaci přiznal, když budeme vypadat, že ji neumíme proinvestovat," povzdechl si starosta.
V šoku jsou i v Nezdenicích. Tady by také vznikl problém. Pokud by se změnila trasa, cyklostezka nebude navazovat. "Nevím, jak by si pan Pípal představoval, že se cyklisté přes koleje a Olšavu dostanou před Nezdenicemi zpátky na druhý břeh," dodal Bartoš. Jen takový most by přišel několikanásobně dráž než celá stezka.
"Jestli panu stěžovateli nejde jen o to, aby se nemusel o místo, kam chodí na procházky, dělit s ostatními," zlobí se i starosta Nezdenic Jan Jančařík.
Argumentem Pípala je i obava, že zvěř se nebude mít kam chodit napít, když se zde navýší počet turistů. "Jezdím tudy na kole už roky. Změní se něco, když tam nebude bláto, ale asfalt? A co traktory? Ty zvěři nevadí? Navíc si myslím, že zvířata vědí, kam se mají jít napít a když už, tak tak činí v noci," zlobí se cyklistka Dana z Uh. Brodu.
V anketě na šumickém webu výstavbu stezky podporuje téměř osmdesát procent hlasujících.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.