Přihlásit

Myslivci vyzývají zemědělce k ochraně divoce žijící zvěře (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Akce má upozornit na současné palčivé problémy, které snižují stavy volně žijící zvěře.
Podle myslivců už dávno nejsou jediným problémem automobilisté, pod jejichž koly denně zvěř hyne, ale například i mnohdy nešetrně hospodařící zemědělci.
"Velmi nebezpečnou nástrahou jsou například otevřené či rozvalené meliorační studny, do nichž zvěř padá a ve stresu a o hladu hyne. Stejně nebezpečné jsou ale i hnijící zapomenuté balíky sena a slámy, jejichž sítě a provazy se namotávají zvířatům na končetiny či hlavy a způsobují utrpení a následný úhyn. Podobně tragicky končí setkání zvěře s holými dráty na pastvinách," sdělil Právu předseda Komise pro ochranu zvěře a přírody Okresního mysliveckého sdružení v Českých Budějovicích Oldřich Tripes.
Dalším tíživým problémem pro přírodu a její přirozené obyvatele v lesích, na polích a lukách jsou podle něho bezohlední jezdci na čtyřkolkách, kterých údajně prudce přibývá.
"Tito adrenalinoví jezdci ničí nejen vegetaci, páchají škody na zemědělských pozemcích, ale zejména plaší a zabíjejí bezbranné živočichy. Zákon jim samozřejmě zakazuje jezdit přírodou, po polních a lesních cestách, oni toho ale nedbají. Jde rozhodně o záležitost, kterou by se měli intenzivně začít zabývat policisté," konstatoval Tripes.
V rámci prevence a předcházení zmíněných problémů se sjednotili myslivci s ekology z Hnutí Duha a Calla i Agenturou pro ochranu přírody a krajiny.
Jedním z prvních výsledků spolupráce je právě vydávání letáků upozorňujících veřejnost na problémy ochrany přírody a zvěře.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.