Přihlásit

Myslivci hodnotili tisíc trofejí (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Hodnocením téměř tisícovky trofejí spárkaté zvěře a šelem, které ulovili myslivci z Uherskohradišťska v loňském roce, se od poloviny týdne zabývala osmnáctičlenná komise mysliveckých odborníků. Každou trofej, jakou je paroží srnců, jelenů, daňků, toulce muflonů, zbraně černé zvěře a lebky jezevců a lišek, museli myslivečtí komisaři změřit pásmem s přesností na desetinu centimetru, zvážit s odchylkou na jeden gram a zjistit její objem.
"Na chovatelské přehlídce trofejí, která se uskuteční od 3. do 5. dubna ve Starém Městě, chceme myslivcům i široké veřejnosti ukázat výsledky chovatelské práce příslušníků Hubertova cechu, ale také jim nabídnout souhrn informací o poznání a kvalitě zvěře v uherskohradišťském okrese a v oblasti myslivosti vůbec," informoval Stanislav Křenek, zástupce hradišťského odboru životního prostředí.
Jak dále řekl, chovatelskou přehlídku trofejí spárkaté zvěře a šelem pořádá každoročně Okresní myslivecký spolek Českomoravské myslivecké jednoty (OMS ČMMJ) Uherské Hradiště společně s některým mysliveckým sdružením. Letos to bude sdružení Lípa Staré Město.
"Účelem prezentace je také možnost veřejně posoudit kvalitu genofondu spárkaté zvěře, ulovené v roce 2008 v honitbách okresu, s vyhodnocením správnosti provedeného odlovu jednotlivými uživateli honiteb," podotkl Křenek.
Podle člena ústřední hodnotitelské komise pro trofeje ministerstva zemědělství Jana Halámka posuzovali komisaři trofeje podle příruček vydaných odborníky, a to velmi odpovědně.
"Komise od prvního dne nastavila při hodnocení trofejí vyšší laťku, což svědčí o vysoké myslivecké odbornosti jejích členů. Výjimečně se na hodnocení vyskytly trofeje, jejichž úprava se dá označit jako špatná. Vinu na tom nese střelec, který trofej náležitě neupraví," podotkl Halámek.
Na chovatelské přehlídce ve Staré Městě budou k vidění trofeje s medailovými hodnotami. "Jména střelců, kteří ulovili divočáky, daňky a muflony, jejichž trofeje dosáhly na zlaté medaile, neprozradím. Myslivci i veřejnost se je dozví až na samotné přehlídce. K medailové hodnotě se nepřiblížil žádný vloni ulovený jelen," prozradil Libor Beníček, předseda myslivecké komise OMS ČMMJ Uherské Hradiště.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.