Přihlásit

Strážnice vystoupí z obory (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před definitivním rozhodnutím dala radnice lidem možnost říct si k tomu své. A Strážničané této možnosti využili. V prostorách kulturního domu byly slyšet vzpomínky i obviňování. Současného zástupce nájemce obory Hamé, jímž je bývalý majitel Hamé Babice Leoš Novotný, označili někteří za novodobého Trautenberka.
"Myslím, že teď všichni víte, že nejen ve Strážnici, ale i v širém okolí, a dokonce v celé republice, jsou všichni šokováni z toho masakru v oboře. Já se fakticky klaním všem myslivcům, kteří se o své věci dobře starají, toto je ovšem nějaký jiný případ. Považuji to za koncentrák pro zvířata," vyjádřila nahlas svůj názor k přemnožení daňků v oboře, které musel nájemce nechat naráz vybít ve velkém, žena ze Strážnice.
Jejich počet byl totiž podle sčítání držitele honitby, tedy Lesů ČR, třikrát vyšší, než je povolená norma.
Nebyla jediná. Stejně tak se k celé věci mohli vyjádřit tamní obyvatelé, a to na webových stránkách města a ve Strážnickém zpravodaji. Výsledky ankety starosta na zastupitelstvu zveřejnil.
V obou anketách zvítězil první ze tří návrhů řešení města, jímž je vystoupit z radějovské obory. "Na internetu pro tuto variantu hlasovalo 261 dotazovaných, ve zpravodaji poté 172 lidí," uvedl starosta Risto Ljasovský. Pro další možnosti, kterými byl prodej lesa, či jeho další pronájem, už byla menšina hlasujících.
Stejně jako lidé se rozhodli i zastupitelé. Z devatenácti přítomných jich pro výstup z obory hlasovali všichni. Varianty probíralo vedení města ještě v radě, a to týden před zastupitelstvem.
Podle Ljasovského teď Strážnici čeká řada jednání s dotčenými orgány. "Budeme jednat s Odborem životního prostředí ve Veselí nad Moravou i Lesy České republiky o tom, jak situaci řešit dál," přiblížil postup starosta.
Na rozhodnutí města čekaly i Lesy České republiky. "Pokud by se na honitbě mělo něco měnit, tedy na jejím určení, vymezení a uznání, bude to věcí státní správy myslivosti. Zatím nevíme, jaký bude další postup města," komentovala situaci tisková mluvčí Lesů ČR Kijonková. Právě Lesy ČR měly o les zájem a nabídly Strážnici dvaadvacet milionů korun. O prodej lesa usiloval také Leoš Novotný. Ten přišel s návrhem na sedmadvacet milionů korun, poté svou nabídku zvýšil na pětatřicet milionů.
Odhad hodnoty pozemků přitom činil podle Ljasovského sto pětadvacet milionů korun. Tržní hodnota je přitom padesát procent.
Novotný tvrdí, že vyčlenění pozemků, zbourání oplocení, zaměření a postavení nového bude pro město nákladné. "Při skromném odhadu by tyto náklady na vyčlenění pozemků dosáhly několika milionů korun," uvedl Novotný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.