Přihlásit

Kormoráni se přemnožili, myslivci mají povolení střílet (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřicko
Kormoráni velcí se přemnožili. Rybáři hlásí obrovské škody při chovech ryb. Zažádali proto o regulaci počtu těchto ptáků. Úřady povolili odstřel. Rybářům v Roudnici nad Labem pomohou myslivci.
"Toto povolení rozhodně vítám. Kormoráni vždy způsobovali velké škody. Nyní jsou opravdu silně přemnožení. Dá se říci, že na rybách způsobují mnohatisícové škody ročně," říká Michal Řepík, Českého rybářského svazu na Litoměřicku.
Jak dále popsal, kormoráni škodí tím, že nalétávají na ryby, které se pohybují u hladiny, kousnou je a dále je nechají být. Pokud pokousaná ryba okamžitě neuhyne, tak kvůli otevřené ráně onemocní a nakazí další ryby, následně dochází k mnohem větším úhynům.
"S kormorány je problém po celém toku Labe v okrese. Kromě Roudnice hodně škodí například na píšťanském jezeře," říká rybář.
Před časem proto Český rybářský svaz v Ústí nad Labem požádal o příslušnou výjimku Krajský úřad Ústeckého kraje. Ten ji následně udělil. Lov lze tedy provádět od 1. září do 15. dubna běžného roku až do 31. 12. 2013.
To znamená, že na určeném úseku Labe lze, kromě plašení, provádět také odstřel kormorána velkého. Rybáři se proto domluvili s Mysliveckým sdružením v Nových Dvorech na realizaci odstřelu. "Protože se početná populace kormorána vyskytuje na ostrově v Labi v Roudnici nad Labem, a tento pozemek je nehonební, požádalo Povodí Labe o povolení lovu na nehonebním pozemku. Tuto výjimku jsme udělili 24. února 2009," uvedl vedoucí odboru životního prostředí roudnického městského úřadu Vladimír Drož.
Je správné, že byl povolen odstřel kormoránů? Diskutovat můžete nawww. litomericky.denik. cz/kormoran

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.