Přihlásit

Myslivost začátkem března (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na myslivce nyní čeká mnoho práce. Nutné je zkontrolovat zdravotní stav zvěře a při zjištění úhynů postupovat v souladu s veterinárním zákonem. Slaniska je nutno doplnit kusovou solí. Dále musí myslivci sledovat pole oseté řepkou. Řepka, letos osetá na ploše 350 tis. ha, představuje pro srnčí zvěř nebezpečí díky nízkému obsahu vlákniny a jedovatým glukosinolátům, které způsobují poruchy nervového systému až úhyny. V souvislosti s nálezem úhynů na ptačí chřipku na severní Moravě je nutno doufat, že nebude docházet k nesmyslnému vybíjení chovů hospodářských zvířat jako při likvidaci BSE.
Začátkem března se na polích objevují první mláďata -zajíčci. Většina jich zahyne pod zemědělskou mechanizací při přípravě půdy pro setí a díky přemnoženým liškám a krkavcovitým. Velké množství sněhu ve vyšších polohách bude způsobovat vysokou úmrtnost selat divokých prasat, a díky tomu jejich stavy opět poklesnou. Vbřeznu myslivci kontrolují zdravotní stav zvěře a provádí sčítání zvěře. Srncům dorostly parůžky, které jsou zatím pokryty "líčím", jež je protkáno cévami vyživujícími nový parůžek. Přeléčení srnčí zvěře proti nebezpečné střečkovitosti CERMIXem proběhlo úspěšněji než v minulých letech díky chladnému počasí.
S oteplením se zvýší migrace zvěře, na což by měli reagovat zvýšenou pozorností řidiči zvláště ve večerních hodinách a za rozbřesku. Zajíci se vyhřívají na teplejších vozovkách, na což doplácejí svým životem. Na několika místech byla potvrzena tularémie u zajíců, myslivci spolupracují se Státní veterinární správou na zajištění preventivních opatření. Na valných hromadách mysliveckých sdruženích je hodnocen uplynulý myslivecký rok.

Zkoušky myslivců
Březen je obdobím konání mysliveckých zkoušek, kdy jsou zhodnoceny vědomosti nových uchazečů, kteří prošli náročnou teoretickou přípravou a roční praxí v honitbách. Česká republikamájedny z nejtěžších zkoušek pro získání loveckého lístku v Evropě.
Spárkatá zvěř se stále pohybuje v zimních tlupách, které mohou mít i několik desítek kusů, což není projevem přemnožení zvěře, jak se naivně domnívají ekologičtí aktivisté. S postupným oteplením se budou tlupy rozpadat a srnci budou vyhledávat nová teritoria.
V honitbách je nutno udržovat klid. Zvěři nejvíce škodí lidská bezohlednost zvláště od provozovatelů adrenalinových sportů. Samice spárkaté zvěře jsou v tomto období březí (gravidní) a vytváří se v nich nový život, což je další důvod k ohleduplnosti ke zvěři.
Pokud to počasí dovolí, na polích probíhá postupně setí jarních obilnin a máku. Česká republika má výrazně nižší spotřebu hnojiv na ornou půdu než sousední Rakousko, které je přitom pokládáno za "ekologické". Díky pádu cen zemědělských komodit bude dále utlumována spotřeba hnojiv a pesticidů na polích, jejich spotřeba řadí ČR mezi rozvojové země, i sousední "ekologické" Rakousko má o 30% vyšší spotřebu minerálních hnojiv než ČR. Zemědělci při nákupu nových strojů dávají přednost širokozáběrovým strojům, které ovšem při práci na polích masakrují drobnou zvěř.

Známé březnové pranostiky:
Březen - za kamna vlezem.
Kuká-li žežulka mnoho v březnu, klepe-li čáp a přilétá divoká husa, je jaro dobré.
Sv. Eudoxie psa po uši sněhem zavěje.
Na sv. Anežku čejka musí snést vajíčka, i kdyby je měla snést do sněhu.
Na Řehoře zima se ukazuje, liška z nory vesele vykukuje, bude-li však pěkný čas, vrátí se do nory zas. Na sv. Řehoře snáší kachna první vejce.
Vyběhne-li zajíc na Josefa do polí, vrátí se na Bartoloměje s rodinou do lesa.
Březnové slunce má krátké ruce.
V březnu vítr, v dubnu déšť -pak jistě úrodný rok jest.
Lépe od hada být uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj -bude humno jako ráj.
V březnu prach a v dubnu bláto-sedlákovi roste zlato.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.