Přihlásit

Do policejního skladu zbraní přibylo šest cenných kulometů (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rychnov nad Kněžnou
Nelegálně držené zbraně mohou občané beztrestně vracet od 1. února až do půlnoci 31. července. Ve skladu rychnovského policejního oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál, které od ledna spadá pod krajské středisko Policie Východočeského kraje, nechybí ani šest sběratelsky velmi cenných kulometů z období II. světové války.

Muzejní kousky
"Kromě tradičních loveckých zbraní a pistolí máme ve skladu i sběratelské rarity. Ty nám přinesl jeden občan, který vlastní soukromé muzeum. Jde o dva těžké a čtyři lehké kulomety," komentoval amnestii Petr Kopecký, vedoucí rychnovského oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, které nahradilo původní inspektorát pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy v Rychnově nad Kněžnou. Jak doplnil, mezi nejtěžší zbraně patří těžký, vodou chlazený kulomet Steyr Schwarzlose a těžký kulomet vzor 37 ze Zbrojovky Brno.
"Nechybí zde ani lehký kulomet Zbrojovky Brno vzor 26, dva lehké kulomety německé výroby vzor MG 34 a MG 42 a lehký kulomet britské výroby Bren. Zatímco všechny předchozí kulomety mají ráži 7,92 Mauser, Bren 7,7 303 SSA BALL," upřesnil expert na zbraně s tím, že jde o kulomety z období druhé světové války a před ní. Většina zbraní byla ve výbavě Stráže obrany státu (SOS) a nechyběla v našich pohraničních opevněních. Na Rychnovsku doposud občané donesli 35 zbraní. Z toho osm loveckých zbraní, šest kulometů, samopal a dvacet pistolí (například Walther P38, Mauser P08 nebo Tokarev TT33). Všechny odevzdané zbraně jsou vyrobené do roku 1945 a přinesli je držitelé zbrojních průkazů.

Novela zákona
Od února 2009 nabyla účinnosti novela zákona č. 119/2002 Sb. o střelných zbraních a střelivu, ve které je mj. v paragrafu 69 zakotvena amnestie na nelegálně držené zbraně. Zatím poslední podobná akce se uskutečnila od 1. ledna do 30. června 2003. Na Rychnovsku tehdy lidé přinesli téměř stovku zbraní.
Poručík Petr Kopecký popisuje kulomety na: rychnovsky.denik.cz/zbran

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.