Přihlásit

Myslivci ohodnotili trofeje (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Jde o hodnocení trofejí spárkaté a trofejové zvěře ulovené na Hodonínsku," řekl k akci předseda Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík. Myslivci se sešli u hodnocení srnců, daňků, jelenů, muflonů, ale také kňourů a lebek lišek a jezevců. "Trofeje se hodnotí po stránce chovné kvality. To znamená, že hodnotíme, co mělo a nemělo být uloveno, co je uloveno správně, co mělo po stránce chovnosti žít dál a předávat chovné body pro ostatní pokolení," vysvětlil Mančík. Myslivci trofeje bodují systémem CIC, což je mezinárodní bodovací metoda. "Pro každou zvěř máme bronzovou, stříbrnou a zlatou medaili," řekl Mančík.
Každá zvěř má přitom jinou metodu hodnocení, jiné počty bodů a na základě těchto bodů jsou přisuzovány medaile. "Není to o tom, kdo zvítězí, jde o to, že někde v honitbě se vyskytne kvalitní kus," zamyslel se Mančík.
Zájemci, kteří si budou chtít trofeje prohlédnout, mají možnost 24. a 25. dubna v hodonínském domě kultury. "Čtyřiadvacátého dubna je prohlídka čistě pro školy. Součástí je půlhodinová přednáška o myslivosti. Žáci se dozví, proč se zvěř musela ulovit. My ji totiž nelovíme proto, že by nás to těšilo, ale proto, že je vše nařízeno státem, potažmo vlastníky honiteb," uzavřel Mančík.
Kromě Hodonína předvedou své úspěchy myslivci letos také v Lysé nad Labem, kde se koná mezinárodní výstava trofejí. "Na výstavu chystáme naše trofeje za uplynulých pět let," pochválil Mančík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.