Přihlásit

Doma už jsou skřivani, čeká se návrat čápů (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Už jsou tady konipasi bílí, skřivani polní, špačkové obecní, po ránu už nám zpívají drozdi zpěvní, vrátily se červenky, a protože je svatého Řehoře, očekáváme každým dnem přílet čápů bílých," řekl Právu Vladimír Lemberk, ornitolog Východočeského muzea Pardubice.
Nepotvrdily se tak podzimní předpovědi o dlouhé zimě, které vycházely z chování zvěře a hmyzu, zpoždění od běžných let je podle ornitologů jen několikadenní.
"Týden, možná čtrnáct dní to má letos skluz," konstatoval ornitolog ze Žďárských vrchů Jaromír Čejka. Jak vysvětlil, první navrátilce z rodiny skřivanů, špačků a čejek zpozorovali až tento týden, loni se tady potulovali už kolem 20. února.
A stejné to prý je i u druhů, které mají u nás zimoviště. "Včera či předevčírem jsem tu ještě viděl asi čtyřicítku brkoslavů severních. Ani severní druhy se tak zjevně netlačí zpět," naznačil, že letošní jaro si s příchodem dává načas.
Že ale stejně jako vždycky nad smutnou zimou zvítězí, o tom prý informují kosi černí. Ti jsou totiž časně ráno při hájení hnízdních revírů čím dál hlasitější, i když se na největší nápor jarního tahu teprve čeká. I když ornitologové registrují mírné zpoždění ptačího kalendáře, na Tachovsku už naopak viděli prvního čápa, a to ve čtvrtek, přesně na sv. Řehoře.
"Z Tachovska máme hlášeného prvního čapího navrátilce. Čápi přilétají ve dvou vlnách. První dorazí samci, kteří obsazují hnízda a svádějí o ně mezi sebou boje. Týden po nich přiletí samice," řekl vedoucí Záchranné stanice ptactva v Plzni Karel Makoň.
"Jednou z posledních jistot v dnešní bouřlivé době je, že se ptáci na jaře vrátí," řekl Právu Lemberk

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.