Přihlásit

Adepti Hubertova cechu skládali na Salaši střeleckou maturitu (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ti před rokem absolvovali šestašedesát hodin dlouhý přípravný teoretický kurz z myslivosti a poněmroční praxi v mysliveckých sdruženích. Na střelnici nebyli adepti Hubertova cechu, mezi nimiž byla jen jedna žena, v sobotu poprvé. V průběhu přípravy se pod vedením zkušeného myslivce-školitele a správce salašské střelnice Františka Mošťka učili bezpečně zacházet se zbraněmi a střelivem. "Adeptům klademe na srdce, aby nikdy nevystřelili ve směru jiné osoby nebo ve směru jí blízkém, a ani tam, kde by neměli kontrolu v pozadí cíle. Do těchto směrů by nabitou zbraní ani neměli zamiřovat," zdůraznil předseda okresního mysliveckého spolku Karel Blahušek.
Zájemci o zkoušku museli před komisaři prokázat, že umějí bezpečně zacházet se zbraněmi a střelivem. Z malorážky stříleli na papírové terče s vytištěným druhem zvěře, na loveckém kole zase z brokových zbraní na vzduchem letící asfaltové terče, jež vrhal automat. Cvičení ve střelběna živé zvěři by podle Blahuška s Mošťkem nebylo ani hospodárné,anilidské.
"Adepti na střelnici prokázali opravdu dobré teoretickéi praktické znalosti a dovednosti,"chválil Moštěk.
Adepti Dagmar Uhýrková a Jan Pluhař ze Starého Města, ale také Pavel Vystrčil a Jan Beníček z Bánova si věří, že v druhé části myslivecké maturity, která je teprve čeká, obstojí se ctí. "Nechceme se stát myslivci kvůli potěšení z lovu, ale proto, že máme rádi les a přírodu a všechno živé v ní," dodali

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.