Přihlásit

Novotný zaplatí za přemnožené daňky (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radějov
Až dvě stě tisíc korun. Pokuta, kterou bude muset zaplatit nájemce radějovské obory, společnost Hamé Babice, v zastoupení bývalého většinového vlastníka Leoše Novotného. Přesto, že v oboře došlo před časem k vybití až tisíce kusů daňků a několika desítek vysoké zvěře a divočáků, jejich počet byl při březnovém sčítání stále příliš vysoký.
"Počet kusů sčítané zvěře, který nám přišel, je nad normovanými stavy, takže budeme zahajovat řízení o pokutě s uživatelem honitby společností Hamé," informoval vedoucí odboru životního prostředí ve Veselí nad Moravou Petr Michna. "Ze zákona je dána povinnost hospodařit v rozmezí mezi minimálním a normovaným počtem kusů. Nájemce hospodaří nad rámec," doplnil Michna.
Podle něj je normovaný počet kusů daňků v rozmezí mezi patnácti až čtyři sta devadesáti kusy zvěře. Oficiální sčítání, které provedl držitel honitby, tedy Lesy České republiky, sedmého března ale dodaly na veselský odbor životního prostředí číslo 695 kusů daňků. To je o dvě stě kusů víc.
Nájemce honitby tedy ve dvojím sčítání překročil normovaný stav zvěře a podle námi zjištěných informací s ním teď může společnost Lesy České republiky rozvázat smlouvu o nájmu. "Normované stavy by měly být v honitbě po celý rok. Jestliže je nájemce výš, vlastník honitby může dát nájemníkovi výpověď," vysvětlil myslivec, který si nepřál uvést své jméno.
O tomto postupu však Lesy České Republiky zatím neuvažují. "Víme, že snižování stavu probíhá. Ve spolupráci s nájemcem budeme usilovat o to, aby plány lovu odpovídaly konečným normovaným stavům. Výsledky sčítání jsme vzali na vědomí, nerozporujeme je," vyjádřila se k věci tisková mluvčí společnosti Eva Kionková.
Správně by tedy měl nájemce snížit stavy zvěře v co nejkratší době. Vzhledem k březosti samic je ale podepsání takového příkazu pro vedoucího odboru životního prostředí nemyslitelné. "Nikdy bychom si nedovolili nutit nájemce ke snížení počtu kusů teď, kdy jsou samice březí. Je to neetické," vyjádřil se Michna. K redukci stavů zvěře tak dojde nejspíš až na podzim.
Současnému zástupci nájemce obory Hamé, jímž je bývalý majitelHaméBabice Leoš Novotný, teď může příslušný státní orgán, tedy odbor životního prostředí ve Veselí nad Moravou, uložit pokutu ve výši až dvě stě tisíc korun. Jeho vedoucí přitom připustil, že právě pokuta by měla nájemce ke snížení počtů zvěře v oboře přinutit.
Sám Novotný uvedl, že výsledky pravidelného sčítání zvěře respektuje a případný postih je ochoten zaplatit. "Pokud by nájemci byla udělena orgánem státní správy myslivosti sankce, bude ji akceptovat a nebude se odvolávat," informoval zástupce Novotného Josef Němeček

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.