Přihlásit

Myslivci chtějí po ministerstvu dlouhodobou koncepci (ceskenoviny.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do té doby odmítají jakékoliv zásahy do stávající myslivecké legislativy.
   Své požadavky chtějí do dvou týdnů poslat ministru zemědělství Petru Gandalovičovi a poslancům. Současně vyzvou všechny myslivce, aby deklarované požadavky podpořili v petici.
   Deklarace je reakcí na loňský otevřený dopis některých zemědělských, lesnických a ekologických subjektů v čele se Sdružením vlastníků honebních pozemků, kteří proti mysliveckému zákonu dlouhodobě brojí. Jeho novela z roku 2001 prý omezuje vlastnická práva majitelů pozemků, na kterých myslivci hospodaří a získávají z nich užitek.
   Podle prezidenta Asociace profesionálních myslivců Libora Řeháka by koncepce, jež v České republice chybí od roku 1989, měla pod vedením ministerstva a ve spolupráci se všemi zainteresovanými stranami vzniknout do tří let.
   "Četné problémy myslivosti nelze řešit ani rychle ani bezkonfliktně," řekl Jiří Staněk z oddělení ochrany lesa ministerstva zemědělství. V krátkém čase, který zbývá do sněmovních voleb podle něho nelze předkládat zásadní legislativní návrhy.
   Podle Jaromíra Bláhy z ekologického hnutí Duha by nový myslivecký zákon měl zajistit i snížení stavů přemnožené zvěře. Jsou překážkou k obnově českých lesů. Myslivecká sdružení podle něj udržují velké počty zvířat, která spásají mladé stromky.
   Dnešní Shromáždění myslivců ČR svolala Unie mysliveckých organizací ČR. Jejími členy jsou Řád svatého Huberta, Asociace profesionálních myslivců ČR, Mezinárodní sdružení myslivců příhraničí a Safari club. Prezidentem unie je František Votava. Do unie nevstoupila Českomoravská myslivecká jednota, která sdružuje 95.000 členů. Její představitelé ale chtějí s unií na přípravě koncepce myslivosti spolupracovat, uvedl na shromáždění místopředseda Jan Kovařík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.