Přihlásit

Valašsko čeká jarní vakcinace lišek (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vsetínsko
Orální vakcinace lišek proti vzteklině se na Valašsku uskuteční v první polovině dubna. Veterináři upozorňují majitele psů, aby byli obezřetní a nepouštěli své čtyřnohé miláčky v lese bez vodítka.
Očkování lišek provádí Krajská veterinární správa každým rokem na jaře a na podzim. Vakcíny se rozmísťují pomocí letadel. Jsou v plastikovém obalu, který je dále obalen návnadou.
"Ta liškám voní a ony ji pak sežerou. Přitom si poruší sliznici, přes niž se jim do krve vstřebá vakcína," vysvětlil Milan Krpec ze vsetínské veterinární správy s tím, že v bývalém vsetínském okrese bude rozmístěno bezmála šestadvacet tisíc návnad. Ošetřené oblasti jsou přitom opatřeny varovnými plakáty.
Při tomto způsobu očkování se však může výjimečně stát, že v méně obydlených částech regionu, na samotách nebo v údolích, dopadne vakcína na zahradu. "V tom případě je vhodné, aby lidé návnadu vynesli do lesa. Mohou ji chytit do igelitu, případně do rukavic," upozornil veterinární lékař a vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny vsetínské radnice Jiří Šturala.
Očkovací látku by totiž neměli sežrat psi, případně jiní domácí mazlíčci. "Lišky se na rozdíl od psů, koček nebo lidí očkují oslabeným živým virem vztekliny. To by mohlo u některých zvířat vyvolat zdravotní komplikace," upozorňuje veterinář.
Právě proto by majitelé neměli pouštět psy v lese bez vodítka a lidé by s návnadou pokud možno neměli manipulovat. Po kontaktu rukou je potřeba umýt si ruce důkladně mýdlem, případně dezinfikovat jakýmkoliv dostupným dezinfekčním prostředkem. "Jinak nehrozí žádné nebezpečí a není nutné žádné další opatření. V případě zasažení sliznice je ale vhodné vyhledat lékařskou pomoc," vysvětlil Šturala.
Očkování lišek proti vzteklině má svůj význam. "V posledních letech se na našem území nenašla nakažená liška," řekl Dušan Pinďák z odboru životního prostředí vsetínské radnice. Přitom jen v okolí Vsetína jich žije podle statistik přibližně tisícovka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.