Přihlásit

Silueta zajíce v poli se pomalu stává vzácností (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké sdružení Tisovky - Hrádek se proto loni na podzim odhodlalo k neobvyklému počinu a vypustilo do místních luk a polí dvacet zakoupených zajíců. Nyní členové začínají zkoumat, jaký měl jejich krok úspěch.
"Určitě se nijak rapidně nepozvedly jejich počty. Spíše to napomohlo očištění krve. Tím, že je zajíců opravdu zoufale málo, by časem docházelo k jejich degeneraci. Vypuštění zajíci mohou být základem nové, zdravější populace," uvádí Jan Targa z mysliveckého sdružení Tisovky - Hrádek.
Kdyby ve stejnou dobu vypustily zajíce i ostatní myslivecké spolky podél Jablunkovského průsmyku, byl by očekávaný efekt samozřejmě větší. Zajíce sdružení nakoupilo na Přerovsku, kde je jiní myslivci odlovili. Každý ušák přišel na 2100 korun.
Příčina, proč zajíci mizí z polí a lesů, není podle Targy zcela jednoznačná. Kolem Hrádku se před časem nacházelo ohnisko přenosné zaječí choroby, brucelózy. Dále to mohou být stoupající stavy predátorů, zejména lišek, jezevců nebo některých dravců. A rovněž velkoplošné hospodaření v určitých oblastech nebo silný automobilový provoz na místních komunikacích.
"Pod koly aut končí značné množství zvěře, nejen zajíců," poznamenal Bedřich Hudzieczek z odboru životního prostředí a zemědělství Městského úřadu v Třinci.
Myslivec ze sdružení Potůčky Písek Bronislav Nieslanik si posteskl, že v jejich revíru pobíhá asi jen 16 zajíců. K podobnému kroku jako v Hrádku se tam zatím nechystají. "Zazvěřování je hodně nákladné. Máme tady dost dravců, takže počítám, že zakoupení zajíci by pro ně byli brzo hodně drahou večeří," podotkl muž.
Podobné aktivity si totiž myslivecká sdružení financují sami. "I pro myslivce existují dotace, ale možnosti jsou hodně omezené," upřesnil Hudzieczek. Dodal, že v regionu jsou oblasti, kde se zaječí populace začíná vzpamatovávat. Například kolem Stříteže, Vělopolí či Lištné, kam zřejmě přebíhají jedinci z Polska.
Také myslivecké sdružení Čantoryje Nýdek pozoruje, že na této straně Beskyd zajíci viditelně přibývají. Přesto tam zajíce neloví. Věnují se raději důslednému odstřelu škodné. "Vím, že myslivecká sdružení občas odstřelí dva tři zajíce do plesové tomboly, ale jinak je nechávají na pokoji. Snaží se je všemožně šetřit a doufají, že se zajíc zase stane běžnou siluetou našich polí," doplnil Hudzieczek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.