Přihlásit

Myslivecké pověry a mýty (Naše rodina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejjednodušší a nejstarší forma privolávaní loveckého štěstí spočívala v nošení různých talismanu.

Stačila i zaječí pacička
Mezi nejjednodušší přivolavače mysliveckého štěstí patří jezevčí štětičky nebo zaječí pacičky. Poněkud složitější jsou různé přívěsky z kořene tisu, mandragory nebo dřeva topolu, vyzdobené reliéfní řezbou se zvířecími motivy a osobními znaky lovce, zavěšené na koženém nebo jiném nekovovém řemínku. Dodnes se jako talisman používají jelení grandle (zuby špičáky). Zajímavým zvykem, který dodržují zejména někteří starší myslivci, je dát na mysliveckou uniformu jeden knoflík jiný než ostatní. Nejlépe ze své první uniformy. Pokud možno ze stříbra, kulovitého tvaru, popřípadě vlastnoručně vyrobený z paroží a přešívaný z uniformy na uniformu.
Mezi další talismany patřily běžné parůžky, tesáky, drápy dravců a předměty vyrobené z kosti, ze dřeva, kůže, obyčejných i drahých kovů s motivy zvěře a zbraní. Někdy byly talismanem i různé značky ražené z obyčejného plechu, podobné dnešním identifikačním štítkům vojáků.
Jiným talismanem, ve formě přívěsku, bývá rovnoramenný helvétský kříž, který je symbolem loveckého a střeleckého štěstí. Používá se zejména v alpských zemích. Někdy má talisman i podobu maltézskeho kříže v kruhu, popřípadě rovnoramenného kříže s příčníky podle dávných křižáckých tažení.
Talisman měl obsahovat "tajné" osobní znamení lovce. Za nejúčinnější bylo považováno takzvané efesské písmo ve znamení, penta alfa, což představovalo pět malých řeckých písmen alfa spojených za sebou a doplněných eventuálně monogramem střelce.

Pod ochranou svatých
Jako talismany se používaly i velké stříbrné medailony s výjevem antických bohyň lovu Diany a Artemidy. Z křesťanských postav se na nich objevoval i patron sv. Eustach, ale jen do pozdního středověku, kdy ho vystřídal kult sv. Huberta, jehož pozice zesílila zejména v době barokní. Velmi rozšířeným talismanem byly mansfeldské tolary ze 16. a 17. století s vyobrazením sv. Jiří. Běžně se jimi platilo, ale lovcům měly rovněž zabezpečit jistou ránu a ochranu proti pytlákům a lapkům. V kremnické mincovně se dokonce razily zvláštní amuletní mince. V různých podobách se pak rozšířily po celé Evropě. Talismany se svatým Jiřím jsou v kontinentální Evropě i na Britských ostrovech pravděpodobně nejstarší a nejčastější. Až později byly doplňovány nebo nahrazovány svatohubertskou tradicí, s níž se začala jako talisman objevovat známá hlava svatohubertského jelena s katolickým křížem mezi parožím
Na starých hájovnách a loveckých zámečcích se motiv svatého Jiří vyskytuje velmi často. Velkým vyznavačem ochránce a patrona střelby, lovu a šťastných návratů byl i následník trůnu František Ferdinand ďEste, vášnivý lovec a cestovatel, který za svůj život ulovil více než 400 000 kusů zvěře. Ten dokonce sbíral historické sochy sv. Jiří a pořídil jejich největší sbírku na světě, umístěnou na zámku Konopiště. Amuletní zlaté mince s výjevem sv. Jiří se v křesťanském světě používají jako ozdobné přívěsky a amulety i dnes, a v poslední době se objevily z dovozu opět i u nás.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.