Přihlásit

Myslivecký sněm: zvěř a trofeje (Svitavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opatovec
Myslivci ze svitavského okresu se včera sjeli do vesnice u Svitav. Společně zhodnotili uplynulou loveckou sezonu a prohlédli si vystavené trofeje. Na závěr sněmu převzali myslivci čestná vyznamenání. Mezi oceněnými byl také Josef Radiměřský (na snímku vpravo), kterého lidé znají s Lukášem Kuklou jako trubače.
V sále kulturního domu vystavili myslivci více než dvanáct set trofejí srnčí zvěře a muflonů. Nechyběla ani jedna rarita. "Jedná se o paroží srnce, kterého odlovil Milan Drahoš ze Suché Lhoty. Je to atypický kus, který jsme tady ještě nikdy neměli. Jde spíše o hříčku přírody," vysvětluje Miroslav Matějka, předseda okresního mysliveckého spolku. Na přehlídce bylo k vidění rovněž několik trofejí muflona. Ve svitavském okrese žije především na Moravskotřebovsku. Jen částečně zasahuje na Svitavsko, a to zejména k Boršovu.
Myslivci se mimo jiné zamýšleli nad problémem černé zvěře. Kanci se v regionu přemnožili. "Příčinu vidím v hospodaření na zemědělské půdě. Obrovské lány polí skýtají kancům dokonalou ochranu a dostatek potravy. Nedaří se nám udržovat černou zvěř na přiměřených stavech," dodává Miroslav Matějka. Myslivci ulovili minulý rok téměř tři tisíce kusů.
Na stavech zvěře se podepisují dopravní nehody. V okrese proto vyzkoušeli novinku, tzv. pachová zradidla. "Voňavku", která připomíná pach medvěda, rysa a člověka, využili na silnici I/34 u Květné. Počet srážek se zvěří tady klesl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.