Přihlásit

Začíná vakcinace lišek proti vzteklině. Buďte opatrní, varují hygienici (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opavsko
S příchodem měsíce dubna začínají hygienici na Opavsku s jarní vakcinací lišek proti vzteklině. Tato akce probíhá pravidelně dvakrát do roka - na podzim a na jaře. Čtvrtého dubna by měla z letiště Mošnov vzlétnout první letadla, která budou podle harmonogramu vakcíny rozhazovat ze vzduchu do jednotlivých honiteb. Akce proběhne po celém Moravskoslezském kraji. Kdy skončí, je ale dnes nezodpověditelná otázka. Záleží na počasí, a tedy možnosti létat.
Vakcína je umístěná v krmivových návnadách, vyrobených z rybí moučky a tuku. Je přibližně o velikosti krabičky od zápalek. Obsahuje kapsli z plastu a hliníku, ve které je živý oslabený virus vztekliny. Při pozření návnady liškou dojde k narušení kapsle obsahující vakcínu a kontaktem vakcíny se sliznicí ústní dutiny dojde k imunizaci zvířete. Vakcínu je možno považovat za neškodnou pro člověka i ostatní živočichy. Přesto hygienici upozorňují majitele psů na nebezpečí, které se ve vakcínách skrývá. Sice nejde o život, ale mohlo by to u psů vyvolat zdravotní komplikace. Ty se ostatně mohou v případě požití objevit u lidských jedinců. To je pak dobré vyhledat lékaře.
"Je nutné, aby v uvedeném období a čtrnáct dní po něm nevstupovali občané se psy do míst s návnadami. V rámci ochrany zdraví člověka je nutné, aby se nikdo nedotýkal návnad, nebo je dokonce sbíral a manipuloval s nimi. Především je nezbytné v tomto směru upozornit děti," upozorňují hygienici. I proto na vakcíny upozorňují výstražné tabulky. Jak je vakcinace úspěšná, se samozřejmě kontroluje. S kontrolou se začíná měsíc po aplikaci. Myslivci proto musí odlovené dospělé jedince lišky dodat Krajské hygienické stanici ke kontrole. Na Opavsku je to asi deset lišek na sto plošných kilometrů. Zde se odebere vzorek mozku zvířete, ze kterého se zjistí, jestli nemá vzteklinu. Současně se z krve nebo kostí zjistí, zda vůbec vakcínu sežralo a jaké má protilátky. Během roku se samozřejmě kontrolují i všechna jiná zvířata, u nichž bylo podezřelé chování.
Ročně se na území České republiky odloví asi 60 tisíc lišek. Podle statistik je nakažení vzteklinou u lišek čím dál méně. I to je výsledek pravidelných vakcinací.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.