Přihlásit

Ptákem roku 2009 se stal skorec vodní (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letos byl Ptákem roku 2009 zvolen skorec vodní, což je druh, který je zároveň erbovním ptákem pobočky ornitologické společnosti na Vysočině.
"Pro celý kraj včetně Žďárska je skorec vodní důvěrně známý. Jedná se o ptačí druh, který je velmi specifický svým způsobem života i prostředím, v němž žije. Vyskytuje se v oblastech s tekoucími vodami, u nás například okolo říčky Fryšávky," popsal Jaromír Čejka z Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Právě podél Fryšávky lze skorce vodního běžně zahlédnout i ze silnice, která vodní tok lemuje.
"Zvláštností tohoto ptáka je mimo jiné fakt, že se jedná sice o pěvce, ale za potravou se potápí pod vodu. Proto jej také někteří lidé mohou mylně považovat za vodního ptáka," říká Jaromír Čejka. Na vodu je skorec vázán i možnostmi hnízdění. Svá hnízda, jež mají kulovitý tvar, si buduje například ve strmých svazích u vody. Díky přemosťování vodních toků se navíc pro skorce vytvářejí další varianty umístění hnízda, například na konstrukcích mostů

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.